Vergelijk zakelijke leningen in 24u

Zakelijke leningen voor het MKB

Vergelijk zakelijke leningen online in 24 uur. Reacties van +10 financiers. Zakelijke leningen tot 3.5 miljoen EUR. Geheel gratis en vrijblijvend.

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening of krediet voor bedrijven

Een zakelijke lening is geld dat een bedrijf leent van een bank of een andere kredietinstelling. Na een bepaalde tijd moet je dit geld terugbetalen. Meestal moet je rente of andere kosten betalen om van een lening af te komen. Leningen kunnen voor veel verschillende dingen worden gebruikt. Zelfstandige ondernemers kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om:

- te groeien,

- een voorraad in te slaan,

- een bedrijfsovername te regelen,

- een investering aan te gaan,

- een auto aan te schaffen,

- debiteuren te financieren of

- juist de belasting of BTW onder controle te krijgen,

- vastgoed of een pand te kopen, ...

Je ziet het je kan een zakelijke lening aan te gaan voor verschillende redenen. Het kan zijn dat het bedrijf niet genoeg geld in kas heeft, of het kan zijn dat een zelfstandige ondernemer een strategische keuze maakt over hoe verschillende projecten te betalen. Dit geldt zowel voor gevestigde bedrijven als met financiering voor startende ondernemingen.

Zelfs als sommige banken of financiers het niet vragen, moeten alle zelfstandige ondernemers kunnen zeggen waarvoor ze van plan zijn een zakelijke lening te gebruiken.

Hiervoor moet je precies weten waarvoor de lening zal worden gebruikt. Of hoe het je bedrijf zal beïnvloeden als alles gaat zoals gepland. Het is belangrijk op te merken dat het woord "zakelijke lening" wordt gebruikt als een algemene term voor veel verschillende soorten leningen en kredieten die kunnen worden gegeven aan bedrijven, ongeacht hoe lang de lening is of waarvoor het wordt gebruikt.

Hoe vraag ik een lening aan voor mijn bedrijf?

Een zakelijke lening is voor alle rechtsvormen die in Nederland gevestigd zijn en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dat geldt voor zowel starters als meer gevestigde ondernemingen. Er zijn twee manieren om een zakelijke lening aan te vragen: bij een bank of online.

Bij KOMPAR vergelijk je snel en eenvoudig zakelijke lening aanbiedingen van meer dan 10 financiers. De aanvraagprocedure is eenvoudig, en het invullen van het formulier neemt slechts enkele minuten in beslag. Wij gaan voor jou op zoek naar de meest eerlijke lening.

  • Vul contactgegevens in (telefoonnummer en e-mailadres)
  • Vul het geleende bedrag in (dit moet in verhouding staan tot je omzet)
  • De zakelijke lening is om iets te betalen (leg uit waarom je bedrijf geld moet lenen)
  • Als je belangrijke documenten, zoals je jaarrekening, bij je leningaanvraag voegt, is de kans groter dat onze kredietverstrekkers je een nauwkeuriger bod doen.

Belangrijk voor een zakelijke lening

Wanneer je een zakelijke lening aanvraagt, moet je weten dat alle financiers verschillende eisen hebben. Denk dan aan je meest recente resultaten en balans, je transactiegeschiedenis, een ondernemingsplan, jaarcijfers van vorig jaar, een schuldenoverzicht, je kolommenbalans van dit jaar, of een in-take gesprek.

Maar dit is niet altijd nodig. Sommige kredietverstrekkers kunnen alleen op basis van een KvK-nummer een beslissing nemen. Maar in het algemeen heb je meer kans op een goede leningaanbieding als je meer informatie deelt.

Let op! Handig is het te weten of je ook een persoonlijke borgstelling of verpanding van een pand of auto kan aanbieden als zekerheid. Al kan het ook zonder verpanding.

Dus, welk papierwerk moet je het meeste gewicht geven bij het aanvragen van een lening? Op basis van onze ervaring met het helpen van duizenden bedrijven bij het aanvragen van zakelijke leningen, stellen wij voor om de volgende zaken mee te sturen:

- transactiegeschiedenis in MT940 van de laatste 12 maanden en

- je jaarcijfers van vorig jaar. Al is het soms ook mogelijk zonder jaarcijfers.

De meest recente resultaten en balans hoeven niet de definitieve cijfers te zijn die in de jaarrekening worden opgenomen. Vaak volstaan interne cijfers of een verklaring van de boekhouder of accountant. De beste cijfers zijn de meest recente. je transactiegeschiedenis is het tweede belangrijkste stuk informatie dat je bij een aanvraag kunt voegen, na je meest recente resultaten en balans.

Dit laat de financier zien hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat van je rekening.

Waarom zou je KOMPAR gebruiken?

Wij zijn een onafhankelijke gratis expert die je en je bedrijf kan helpen aan een zakelijke lening voor wat je ook nodig hebt. Kompar is een onderdeel van een internationale groep - Creddo AB - actief in Zweden, Finland en Nederland.

Sinds jaren helpen wij ondernemers als jij valkuilen te vermijden bij het aanvragen van financiering. In totaal hielpen wij al meer dan 5.000 bedrijven aan financiering.

1. Wij bieden op eenvoudige wijze maatwerk voor je bedrijf. Wij vergelijken verschillende zakelijke leningen, zodat je altijd de beste lening krijgt voor je behoeften. We kijken naar wat je met het geld wilt doen, in welke fase je bedrijf zich bevindt en hoeveel geld je heeft.

2. Wij vragen 15+ banken en andere financiers om financieringsaanbiedingen te doen, zodat je de beste voorwaarden kan krijgen. Zodra zij hun aanbod hebben bekendgemaakt, helpen wij je de voorwaarden te vergelijken en de beste optie te kiezen.

3. Wij maken het veel gemakkelijker voor je om geld te krijgen dan via traditionele middelen. Alle aanvragen worden online gedaan, en je hoort binnen 72 uur van ons. Wij laten je weten als er iets ontbreekt, zodat het hele proces snel en gemakkelijk verloopt. Met KOMPAR krijgt je een duidelijk beeld van al je opties.

4. Wij denken dat het belangrijkste onderdeel van een goede beslissing eerlijkheid is. Daarom geven wij je een duidelijk beeld van alle informatie over de verschillende aanbiedingen van financiers en beantwoorden wij al je vragen. Dit alles zodat je gemakkelijk kan beslissen wat je gaat doen.

5. Kompar is een onafhankelijk adviseur. Omdat wij niet verbonden zijn aan een bepaalde bank of financiële instelling, kan je er zeker van zijn dat je werkt met een onafhankelijke partner die je helpt de beste oplossing voor je bedrijf te vinden.

Wanneer je KOMPAR gebruikt om een lening voor je bedrijf aan te vragen, bespaart je veel tijd. Die tijd kan je gebruiken om je bedrijf te laten groeien. Je hebt slechts twee minuten nodig om een aanvraag in te vullen, waarna je van 10 of meer financiers terug hoort. Makkelijk genoeg, toch?

Kapitaal is essentieel

Elk bedrijf moet betalen om op te starten, te investeren in nieuwe producten, nieuwe werknemers aan te nemen, nieuwe gereedschappen en apparatuur te kopen, de verkoop te verhogen door meer uit te geven aan marketing, en uit te groeien naar nieuwe markten.

Ondernemers hebben hiervoor geld nodig.

De meesten moeten daarvoor geld lenen van banken en andere financiële instellingen. Daarom is het voor mensen met een eigen bedrijf heel belangrijk om te weten hoe zakelijke leningen werken en welke informatie een geldschieter wil zien voordat hij geld geeft.

- Hoeveel kost een lening voor een bedrijf?

- Kan een lening voor een klein bedrijfje?

- En, kan een ZZP'er een zakelijke lening krijgen?

- Of, gaat een zakelijke lening met een negatieve BKR?

Hoeveel kost een lening voor een bedrijf?

Bij het vergelijken van leningen moet je zeker nadenken over de verschillende kosten die met een zakelijke lening gepaard gaan. Maar hoeveel kost een zakelijke lening eigenlijk?

De financiers en banken die met KOMPAR samenwerken, brengen voor hun leningen een rente of een vast maandbedrag in rekening.

De rente van een zakelijke lening kan worden gegeven als een jaarlijks tarief of een maandelijks tarief. Gedurende de looptijd van de zakelijke lening veranderen deze tarieven niet. Dit betekent dat je kan nagaan hoeveel een zakelijke lening zal kosten voordat je een keuze maakt.

De rente varieert tussen een zakelijke lening en zakelijke krediet. Maar ook van kredietverstrekker tot kredietverstrekker. Het is afhankelijk van het bedrijf dat de lening aangaat en de marktomstandigheden (lees hier meer over hoe de rente wordt bepaald).

Meestal wordt de rente berekend op basis van hoeveel er nog van de lening over is, niet op de oorspronkelijke hoofdsom.

Financiers die geen leningen met rente aanbieden, brengen elke maand een vergoeding in rekening.

Met andere woorden, de prijs van de zakelijke lening is de vergoeding. De vergoeding blijft hetzelfde, in tegenstelling tot de rentekosten, die dalen naarmate je de lening terugbetaalt. Met andere woorden, de kosten van de zakelijke lening zijn altijd hetzelfde.

Maar de vergoeding verschilt per kredietverstrekker en hangt ook af van het bedrijf dat de lening krijgt. Opstartkosten, factureringskosten en kosten voor te late betaling zijn enkele van de andere kosten waar je aan moet denken. Als je wilt weten hoeveel een zakelijke lening kost, kan je altijd praten met een van onze adviseurs.

Hoe een zakelijke lening terugbetalen

Wanneer een zakelijke lening wordt terugbetaald, wordt dit een aflossing genoemd. Het bedrag dat je nog verschuldigd bent op een lening gaat omlaag naarmate je meer terugbetaalt (dus wat je de kredietverstrekker nog verschuldigd bent).

Bij het vergelijken van zakelijke leningen is het altijd een goed idee om naar het aflossingsschema te kijken, dat laat zien hoeveel en wanneer de lening wordt terugbetaald. Als je niet weet hoe de lening zal worden terugbetaald, hebt het bedrijf misschien niet genoeg geld om de lening terug te betalen en te blijven draaien. Hoe een lening wordt terugbetaald, verschilt van geval tot geval. Hier bespreken we de meest voorkomende manieren om zakelijke leningen terug te betalen.

Annuïtaire zakelijke lening

Op de Nederlandse markt zijn annuïtaire leningen inmiddels de meest populaire leningsvorm. Verschillende online financiers, waaronder banken, bieden deze leningen aan. Bij een annuïtaire lening betaal je als ondernemer elke maand hetzelfde bedrag aan de kredietverstrekker gedurende de looptijd van de lening. Dit bedrag omvat zowel het bedrag dat je verschuldigd bent als de rente en kosten die je moet betalen. Met andere woorden, je kan je cashflow gemakkelijk plannen omdat je precies weet hoeveel je elke maand moet betalen.

Er zijn twee verschillende soorten lijfrenteleningen. De eerste is een lijfrentelening met rente. Bij deze versie zijn de eerste betalingen grotendeels rente, en wordt slechts een klein bedrag afgelost. Elke maand gaat het terugbetaalde bedrag omhoog en het aan rente betaalde bedrag omlaag. Het bedrag dat je elke maand betaalt, verandert daarentegen nooit. Dit betekent dat de lening in het begin meer zal kosten dan in de afgelopen maanden. Als je van plan bent de lening de hele looptijd te houden, maakt dat niet uit. Als je echter van plan bent de lening vervroegd terug te betalen, kan je er nog eens over nadenken en andere opties bekijken.

De tweede optie is een annuïteitenlening op basis van vergoedingen, die steeds populairder wordt bij zakelijke leningen. In plaats van rente te berekenen over de lening, brengt de kredietverstrekker elke maand een vast bedrag in rekening. Dat betekent dat de betaling elke maand uit hetzelfde bedrag aan aflossing en vergoeding bestaat. Als je van plan bent een lening voor het einde van de looptijd terug te betalen, kan dit type lening een goed idee zijn.

Lineaire zakelijke lening, volledig terugbetaald

Met een lineaire afschrijving zakelijke lening betaalt je elke maand hetzelfde bedrag terug. Aangezien het bedrag van de lening dat nog verschuldigd is elke maand daalt naarmate er betalingen worden gedaan, zullen de rentekosten gedurende de looptijd van de lening dalen. Dit soort lening komt vaker voor bij traditionele banken dan bij online financiers.

Lineaire zakelijke lening met 50% aflossen

Je kan ook 50% van een zakelijke lening terugbetalen tot het einde van de looptijd. Daarna moet je als ondernemer aan het einde van de looptijd de andere 50% als eindbedrag terugbetalen. Dit verlaagt de maandelijkse betaling, maar kost je meer aan rente. Als je niet genoeg geld heeft om de lening in 5 jaar af te lossen, kan dit afbetalingsplan interessant zijn. Maar dat betekent dat je aan het einde van de lening een grotere betaling moet doen, wat je in je cashflow moet plannen. Dit kan worden opgelost door bijvoorbeeld meer geld te krijgen (een herfinanciering). Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf hebt geen behoefte aan lineaire leningen die 50% terugbetalen. (MKB). Bedrijven die makkelijk financierbare activa hebben (zoals vastgoed) of een stabiele cashflow en een stabiel bedrijfsmodel kunnen dit wellicht wel krijgen.

Overbruggingskrediet of aflossingsvrije lening

Tot slot zijn er leningen voor bedrijven die niet hoeven te worden terugbetaald. Deze worden overbruggingskredieten genoemd. Bij dit soort leningen betaalt je elke maand alleen rente. Het afsluiten van dit soort zakelijke leningen is goed voor de cashflow van je bedrijf tijdens de looptijd van de lening, maar je moet zorgvuldig plannen omdat alle betalingen aan het einde van de looptijd op hetzelfde moment verschuldigd zijn. Overbruggingskredieten worden niet zo vaak gebruikt als andere soorten leningen, omdat de kredietgever daarmee meer risico loopt. Meestal worden ze gebruikt om huizen te bouwen of projecten te financieren.

Hoe moet een zakelijke lening in de boekhouding worden geboekt?

  • Een langlopende lening, d.w.z. het gedeelte van de leningen met een looptijd van meer dan één jaar vanaf de dag dat je de boekhouding maakt, moet worden geboekt onder "schulden op lange termijn".
  • Kortlopende leningen - het gedeelte van de leningen dat volledig wordt terugbetaald binnen een jaar vanaf de boekingsdatum - moet worden geboekt onder "schulden op korte termijn".

Soorten zakelijke leningen in het Nederland

'Zakelijke leningen' wordt gebruikt als algemene term voor leningen verstrekt aan bedrijven, er zijn verschillende soorten die de moeite waard zijn om te onderscheiden. Hieronder lichten we toe we hoe ze kunnen verschillen in structuur (rekening courant krediet / kredietlijn), doel (vastgoedkredieten, zakelijke lening voor bedrijfsovernames, leningen voor herfinanciering, etc.) en andere parameters (zakelijke leningen met creditsafe / bisnode, eenvoudige bedrijfsleningen, enz.).

Laten we eens kijken naar de details.

Rekening courant krediet / Kredietlijn

Een rekening courant krediet (ook bekend als een kredietlijn) werkt niet zoals een typische zakelijke lening en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het populair is.

Een rekening courant krediet werkt ongeveer zoals een creditcard. Na het aanvragen van een krediet krijgt het bedrijf een zogenaamde limiet, dat is een limiet op de hoeveelheid geld die het kan gebruiken. Het bedrijf kan het krediet dan gebruiken voor alles en wanneer het nodig is.

Als het krediet door de bank wordt verstrekt, werkt het zo dat het bedrijf een negatief saldo op zijn rekening kan hebben tot aan de limiet. Met andere woorden, een bedrijf dat 10.000 EUR op zijn bankrekening heeft staan en een limiet van 100.000 EUR, kan 110.000 EUR uitgeven.

Al het geld op de rekening wordt dan gebruikt om het krediet terug te betalen. Indien het krediet wordt verstrekt door een andere kredietverlener dan een bank, vraagt het bedrijf om een storting op zijn rekening telkens wanneer het geld nodig heeft. Het maximumbedrag dat het kan ontvangen is zijn limiet.

De aflossingsperiode voor een rekening courant krediet is in veel gevallen onbeperkt. Als de onderneming het krediet niet gebruikt, betaalt zij alleen een kleine maandelijkse vergoeding, maar geen rente. Als de onderneming het krediet gebruikt, betaalt zij rente over het gebruikte bedrag. Over het algemeen gezien wordt een rekening courant krediet als enorm flexibel ervaren.Je kan hier meer lezen over zakelijk krediet: Wat is een zakelijk krediet?

Zakelijke vastgoedlening

Veel bedrijven kiezen ervoor onroerend goed te kopen, hetzij om het zelf te gebruiken, hetzij om het te verhuren aan andere bedrijven, hetzij om het als bedrijf te ontwikkelen. Het is voor hen meestal moeilijk om het hele pand met eigen geld te betalen omdat de bedragen meestal groot zijn.

Daarom kiezen bedrijven ervoor om vastgoed te betalen met zakelijke leningen. KOMPAR helpt bedrijven aan zakelijke leningen voor vastgoed, waarover je hier meer kunt lezen.

Bij de financiering van onroerend goed is er vaak een vraag over de loan-to-value ratio, dat is het percentage van de waarde van het pand dat wordt betaald met leningen. Meestal ligt de loan-to-value ratio tussen 75 en 85% van de waarde van het onroerend goed.

Maar elk project en elke geldschieter is anders, dus de LTV-ratio die wordt aangeboden kan lager zijn. De reële waarde van het onroerend goed is een belangrijk onderdeel van de loan-to-value ratio.

Financiers vragen vaak om een taxatierapport van een gecertificeerde taxateur om te bekijken en te vergelijken met wat zij denken dat het pand waard is.

Commercieel vastgoed leningen hebben verschillende rentevoeten op basis van hoe riskant de geldschieter denkt dat de lening is. Mensen denken vaak dat geleverde panden met langlopende huurcontracten en financieel stabiele huurders minder risicovol zijn dan een vastgoedontwikkelingsproject in de beginfase.

Wanneer een zakelijke lening wordt gebruikt om onroerend goed te kopen, willen de meeste kredietverstrekkers een hypotheek op het onroerend goed. Geldschieters proberen uit te zoeken waar zij staan ten opzichte van andere geldschieters.

De manier waarop de financiering is opgezet, bepaalt welke geldschieter wordt terugbetaald als de eigenaar van het onroerend goed failliet gaat en het onroerend goed moet worden verkocht om de lening terug te betalen.

Investeringslening

Investeringskredieten via KOMPAR zijn bedoeld om het gebrek aan kapitaal van het bedrijf aan te vullen zodat het zich kan veroorloven om bepaalde investeringen te doen die het nodig heeft. 

Investeringskredieten kunnen worden gebruikt voor zaken als de aanschaf van nieuwe machines, apparatuur, goederen, voertuigen, het opknappen van het gebouw, het aannemen van personeel en het ontwikkelen van nieuwe producten. Er zijn veel manieren om het geld te gebruiken. 

Aanbiedingen variëren op basis van wat je wilt doen met het geld, hoe de geldschieter je bedrijf beoordeelt, en welk onderpand het bedrijf kan bieden. 

Onroerend goed, bedrijfshypotheken en borgstellingen kunnen allemaal als onderpand worden gebruikt. 

Bij KOMPAR noemen we leningen voor investeringen gewoon "zakelijke leningen". In het doel van de lening zegt je gewoon dat het geld zal worden gebruikt om een investering te doen. Hier vindt je meer informatie over investeringskredieten.

Zakelijke lening voor een bedrijfsovername

Een zakelijke lening is een gebruikelijke manier om de aankoop van een bedrijf te betalen. Een zakelijke lening voor een bedrijfsovername is een lening die een rechtspersoon afsluit om een ander bedrijf te kopen.

Je kan een bedrijf kopen om meer dan één reden. Een veel voorkomende reden is dat je niet veel tijd wilt besteden aan het opbouwen van een bedrijf vanaf nul. In plaats daarvan wil je er een kopen die al draait. Maar het is ook gebruikelijk dat bedrijven andere bedrijven kopen om te groeien, de concurrentie te beperken of toegang te krijgen tot belangrijke middelen of markten.

Voor overnames is meestal een eigen investering van 40-50% nodig en de financier leent maximaal 50-60% van de prijs van het gekochte bedrijf. Omdat veel bedrijven niet genoeg eigen vermogen hebben om de overname zelf te betalen, is het gebruikelijk dat zij een lening van de bank combineren met (achtergestelde) leningen van andere financiers, leningen van Qredits, of een verkoperslening (een deel van de verkoopprijs wordt later betaald).

Bedrijfslening herfinanciering / herfinanciering

Herfinanciering van een zakelijke lening betekent dat je bedrijf de ene lening inruilt voor een andere om de rentevoet te verlagen, de tijd die nodig is om de lening terug te betalen te verlengen, meer geld te lenen of de voorwaarden van de lening op een andere manier te wijzigen. Meestal zegt men dat een deel van de nieuwe lening gaat naar het afbetalen van de oude bedrijfslening.

Wanneer een bedrijfseigenaar een lening herfinanciert of herfinanciert, combineren ze vaak verschillende kleinere leningen tot één grotere lening. Dit kan een manier zijn voor het bedrijf om zijn maandelijkse kosten te verlagen en meer geld te krijgen.

Als je wilt kijken naar de mogelijkheid van herfinanciering van een of meer zakelijke leningen, helpt KOMPAR je graag. Vul hier een aanvraag in en wij nemen contact op met de meer dan 20 banken en financiers waarmee wij samenwerken.

Gereedschappen, machines en technische apparatuur kunnen met een lening worden aangeschaft.

Als je bedrijf speciale gereedschappen, machines of apparatuur nodig hebt om meer geld te verdienen, efficiënter te zijn, of gewoon meer dingen te maken, kan je ook een zakelijke lening op maat krijgen. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om gereedschap en technische apparatuur te kopen. Meestal biedt de dealer van de machine of apparatuur deze leningen rechtstreeks aan. Ze worden meestal verstrekt in samenwerking met een bank of financieringsmaatschappij die gespecialiseerd is in dit soort financiering. Meestal wordt de machine gebruikt als zekerheid voor de lening, zodat de rentevoet lager kan zijn. Anderzijds kan dit type lening moeilijker te krijgen zijn omdat de lener aan strengere eisen moet voldoen. Gedurende de tijd die nodig is om de lening terug te betalen, meestal meer dan 5 jaar, kan de apparatuur naar believen worden gebruikt.

Als de dealer je geen lening wil geven voor gereedschap, machines of technische apparatuur, kan KOMPAR dat wel. Vul hier een aanvraag in, en wij nemen contact op met de financiers waarmee wij samenwerken om spoedig leningsvoorstellen voor je en je bedrijf te krijgen.

Leningen zonder onderpand voor bedrijven

Een ongedekte zakelijke lening wordt meestal gedekt door vaste activa (onroerend goed, apparatuur, auto's, enz.), financiële activa (facturen, bijvoorbeeld), of een bedrijfshypotheek. Leningen die geen garantie nodig hebben, worden daarentegen vaak "ongedekte bedrijfsleningen" genoemd. Verschillende mensen kunnen verschillende ideeën hebben over de vraag of het echt "ongedekt" moet worden genoemd, aangezien de garantie een zekerheid is voor de kredietgever.

De meeste financiers op de markt willen tegenwoordig een soort zekerheid, wat meestal een garantie is. Aan de andere kant werkt KOMPAR met een paar financiers die geen enkele vorm van zekerheid nodig hebben, zelfs geen garantie. Wanneer je naar je huisbank gaat, kan je meestal verwachten dat je meer zekerheid moet geven dan alleen een garantie.

Eenvoudige leningen voor bedrijven

U hoeft niet veel tijd en moeite te steken in het verkrijgen van een zakelijke lening. Met KOMPAR kan je vanuit je eigen huis, op je computer of telefoon, online een groot aantal leenaanbiedingen bekijken en vergelijken. Deze aanbiedingen kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften van je bedrijf. KOMPAR werkt samen met meer dan 20 banken, financiers en financieringsmaatschappijen.

Met andere woorden, eenvoudige zakelijke leningen zijn niet een bepaald soort lening. Maar bij KOMPAR maken we het je als zelfstandige gemakkelijk om zakelijke leningen aan te vragen.

Hier lees je meer over eenvoudige zakelijke leningen: Eenvoudige leningen voor alle soorten bedrijven

Snelle leningen voor alle soorten bedrijven

10+ financiers & banken

Met Kompar is het nog makkelijker om een zakelijke lening te krijgen omdat je maar één formulier hoeft in te vullen, dat vervolgens naar meer dan 15 financiers wordt gestuurd. Vervolgens nemen sommige financiers binnen een uur contact met je op, en alle financiers doen dat binnen 24 uur.

Andere manieren waarop je bedrijf aan geld kan komen

Leasen

Leasen lijkt veel op een zakelijke lening. Leasen is een gebruikelijke manier voor kleine en middelgrote bedrijven om het geld te krijgen dat ze nodig hebben om auto's, inventaris, machines, kopieerapparaten en andere dingen te kopen.

Met andere woorden, je leent geen geld om iets te kopen. In plaats daarvan leent je een goed, dat je maandelijks of per kwartaal terugbetaalt. Meestal wordt de betaling die je doet huur genoemd.

Veel kleinere bedrijven kunnen nu bijna alle vaste activa huren die ze nodig hebben om door te gaan. Vroeger, toen er minder dingen te leasen waren, was dat niet zo gemakkelijk.

Een factuur leasen of factoren

Factuurleasing is als factuurkoop, maar in plaats van je onbetaalde facturen te verkopen aan een factoringbedrijf, gebruikt je ze als onderpand om een lening te krijgen. De meeste factuurleningen worden verstrekt aan bedrijven die aan andere bedrijven verkopen en per factuur betaald worden. Het is een manier voor bedrijven om cashflowproblemen op korte termijn aan te pakken en hun werkkapitaal te betalen.

Bij het verdisconteren van facturen wordt meestal een loan-to-value ratio vastgesteld op basis van hoe het factoringbedrijf je bedrijf en je klanten ziet. De LTV kan liggen tussen 50% en 90% van het factuurbedrag.

Andere opties voor zakelijke leningen

Helaas is het als kleine ondernemer niet altijd gemakkelijk om een gunstige zakelijke lening te krijgen. Veel financiers die leningen aanbieden aan bedrijven willen meestal dat het bedrijf al een bepaalde tijd open is. Ook zijn er vaak omzeteisen per jaar of per maand. In dit geval kan het nuttig zijn om te weten over andere manieren om een zakelijke lening te krijgen. Hier zijn enkele opties voor ondernemers wiens leningaanvragen niet worden geaccepteerd:

Een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening die niet gedekt is, is voor een individu. Voor dit soort lening hoeft je geen onroerend goed of een auto als zekerheid op te geven. Een goede kredietscore is het belangrijkste wat je nodig hebt om een hypothecaire lening te krijgen. Vervolgens kan je het geld gebruiken om investeringen te doen voor je bedrijf.

Crowdfunding

Crowdfunding is wanneer een bedrijf geld leent van een groep mensen en bedrijven, ook wel "de menigte" genoemd. Een vorm hiervan is peer-to-peer lending. Op een crowdfundingpagina leg je je bedrijf uit en wat voor soort lening je nodig hebt. De crowd beslist dan of je al dan niet geld leent aan je bedrijf. Crowdfunding komt veel voor bij bedrijven, maar mensen gebruiken het nog vaker.

Zakelijke creditcards

Een creditcard voor je bedrijf kan een snelle manier zijn om aan geld voor je bedrijf te komen. Het is de moeite waard om een creditcard te kiezen met een 0% rente voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 60 dagen.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen en antwoorden

Kan ik een zakelijke lening aanvragen voor mijn eenmanszaak?

Alle financiers stellen andere eisen voor een zakelijke lening voor een eenmanszaak. Je moet immers wel in staat zijn om je zakelijke lening voor je eenmanszaak dadelijk terug te betalen. Om je kansen op meer aanbiedingen van financiers voor zakelijke leningen aan eenmanszaken te vergroten, dient je steevast een MT940 bestand van je zakelijke mutaties van de laatste 12 maanden (minimum 6 maanden als je een starter bent) te presenteren.

Is het mogelijk om een zakelijke lening te krijgen zonder onderpand?

Vraag je je af of je een onderpand moet geven? Je bent niet alleen. Meestal is een onderpand voor een zakelijke lening een vast actief zoals een auto of een huis. Natuurlijk is het mogelijk, zowel voor meer gevestigde bedrijven als voor starters. Er moet echter aan bepaalde eisen worden voldaan. Allereerst kijken financiers naar het gevraagde bedrag en je financiële draagkracht. Wat kan je aan in je cashflow? En hoeveel kan je maximum terugbetalen? Voor zowel kleine als grote bedragen werkt Kompar met financiers zonder onderpand. Het is dus mogelijk, maar er zijn ook financiers in ons gamma die wel een onderpand vereisen.

Moet ik bij een zakelijke lening altijd een persoonlijke borg geven?

Bij zakelijke leningen wordt tegenwoordig meestal een persoonlijke borg van de CEO of eigenaren van het bedrijf gevraagd. Dit omdat enkel, wettelijk, iemand die directe invloed heeft op de bedrijfsvoering de borggever kan zijn. Soms worden ook persoonlijke activa, zoals een auto, machine of huis, gebruikt als onderpand.. Let wel op! Een persoonlijke borg bij een zakelijke lening kan een verlies betekenen. Als het misgaat, ben je je persoonlijk vermogen (deels) kwijt.

Waarvoor kan je een zakelijke lening aan vragen?

Een zakelijke lening kan je aanvragen voor alle noden van je bedrijf. Ga je uitbreiden, voorraad inslaan, heb je een kleine overbrugging nodig, wil je een voertuig of machine kopen, of misschien zelfs een bedrijfspand? Al deze redenen zijn legitiem om een zakelijke lening aan te vragen. Weet wel! Je kan geen zakelijke lening - dus een lening op naam van je bedrijf - aanvragen voor persoonlijke doeleinden. Wil jij die nieuwe veranda plaatsen of dat zwembad in je tuin, dan mag je daarvoor geen zakelijke lening aanvragen. Tenzij je natuurlijk woont in je kantoor.


Welk onderpand is vereist om een zakelijke lening te verkrijgen?

Ten eerste komt de eis voor onderpand niet veel voor. Veel financiers nemen tegenwoordig genoegen met een persoonlijke borgstelling van een eigenaar of bestuurslid als zekerheid voor een bedrijfslening. Wanneer een ander soort zekerheid nodig is, kunnen alle activa van de onderneming worden gebruikt. Andere soorten zekerheden die iets minder gebruikelijk zijn, zijn een pandrecht op het onroerend goed van de onderneming, een pandrecht op het privé-eigendom van de eigenaar of aandelen in de onderneming, een pandrecht op een machine, een voertuig of een bedrijfshypotheek.

Kan ik via Kompar een zakelijke lening aanvragen voor mijn NV?

Dat kan zeker! Traditionele banken die bedrijfsleningen verstrekken aan naamloze vennootschappen - NV - hebben verschillende eisen. Bijgevolg kunnen beoordelingen door hen iets langer duren - terwijl dit bij modernere online financiers veel sneller gaat. Desondanks neemt het meer tijd om een casus dan te beoordelen dan voor een kleinere onderneming zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak. Een grotere naamloze vennootschap kent immers vaak een ingewikkeldere structuur. Daarom, kan  een financiële beoordeling om het risico in te schatten door financiers langer duren. Maar niet langer dan 1 week! Dus nog altijd sneller dan de banken.

Kan mijn startende onderneming via Kompar een zakelijke lening krijgen?

Nieuwe bedrijven en starters kunnen ook toegang krijgen tot bedrijfsleningen via Kompar! De voorwaarden verschillen echter nogal per financier. Dan dan zeker een aanvraag of bel even met een van onze adviseurs voor meer advies. Waarom? De reden is simpelweg dat de financier startende ondernemingen als een hoger risico beschouwt. Heb jij bewezen te kunnen ondernemen? Heb jij een duidelijk plan? Heb jij al resultaten? Wat maakt jou betrouwbaar? Naast reguliere bedrijfsleningen kunnen ook starters via Qredits een lening aanvragen als ze nog maar net bestaan. Andere opties zijn financiering zoeken via crowdfunding of peer-to-peer lending.

Welke rente vraagt Kompar op een zakelijke lening?

Kompar biedt zelf geen leningen aan. Wij vragen dus geen rente zelf. Wij bieden wel een netwerk van financiers aan. De leningen die we via hen regelen kunnen een rentevoet tussen de 0.4% tot 3% per maand. Dat wilt dus zeggen vanaf 5% per jaar. De rente is echter sterk afhankelijk van de situatie van je onderneming en je wensen (bijv. gewenste aflossingstermijn). Zodra je je via Kompar hebt aangemeld en je offertes krijgt, krijg je meteen ook een duidelijk overzicht van de kosten en de rentevoet.

Moet er een BKR controle plaatsvinden?

In de meeste gevallen zal een financier een BKR controle worden uitgevoerd door een financier. Bij Kompar, werken we echter ook samen met een financier die geen BKR controle uitvoert. Zelfs als je een BKR hebt, wordt het dan mogelijk om toch nog een zakelijke lening te krijgen. Maar weet wel: het zal niet makkelijk worden en die zakelijke lening zal mogelijk onderworpen zijn aan tal van voorwaarden.

Is het veilig om via KOMPAR een lening aan te vragen?

Je veiligheid is onze hoogste prioriteit bij KOMPAR. Wij zorgen er altijd voor dat alle informatie wordt gecodeerd en vertrouwelijk wordt behandeld. Alleen bevoegd personeel heeft toegang tot de gegevens en wij voldoen aan alle regels van de GDPR.

Hoe kunnen we je helpen?