Free Resources

Een zakelijke lening of financial lease?

Info nodig over een financiele lease met verpanding? Het verschil met de zakelijke lening? Lees ons artikel. Wees op de hoogte voor je je contract tekent!

Hoe werkt een financiele lease met verpanding met Kompar
 • 4
  minuten leestijd
 • Laatste update:
  January 5, 2023

In dit artikel lees je over:

 • check
  Wat is een zakelijke lening?
 • check
  Wat is een financial lease?
 • check
  Wanneer is welke beter?

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

 • check
  Vergelijk 15+ financiers
 • check
  Gratis persoonlijk advies
 • check
  Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

Ben je voornemens om een machine of een bedrijfsvoertuig te kopen en ben je op zoek naar financiering? Je bent niet de enige! Een financieren van een investering in een machine of voertuig komt vaak voor. De meest gangbare manier van het financieren van deze objecten is middels financial lease of een zakelijke lening. Maar wat zijn nou de voordelen en de verschillen? Lees het hier!

Zakelijke lening

Het is mogelijk om je voertuig of machine te financieren met een zakelijke lening. Deze zakelijke lening heeft doorgaans de volgende karakteristieken:

Voorwaarden:

-       Je wordt zelf eigenaar van het bedrijfsmiddelen kan het object doorgaans verkopen zonder daarvoor goedkeuring te vragen

-       Zakelijke lening met een looptijd van 1 tot 5 jaar

-       Volledige aflossing tijdens de looptijd

-       Hoogte lening afhankelijk van omzet / resultaat van de onderneming

-       Zekerheden: verpanding van activa en persoonlijke borgstelling

Beoordeling:

Bij het beoordelen van een zakelijke lening wordt met name gekeken naar de financiële situatie waar de onderneming zich in bevindt. Hierbij zijn de ontwikkeling van de omzet en resultaten van belang, maar ook de balansposities.

Financial lease

Een andere mogelijkheid voor het financieren van voertuigen en machines, is een financial lease. Over financial lease zijn veel misverstanden in de markt, daarom is het goed om te kijken wat een financial lease nou echt inhoudt:

Voorwaarden:

-       Mogelijkheid tot lease financiering isafhankelijk van het object, oudere machines/voertuigen kunnen bijvoorbeeld niet altijd geleased worden.

-       Je bent zelf economisch zelf eigenaar van uw voertuig of bedrijfsmiddel. Het object staat dus ook bij je op de balans.

-       Met financial lease profiteer je optimaal van fiscale voordelen.

-       Looptijden van 5 tot 7 jaar zijn mogelijk.

-       Mogelijkheden voor een slottermijn, hierdoor zal het maandelijkse bedrag lager uitvallen

-       Hoogte van de financial lease afhankelijk van de waarde van het object.

-       Zekerheden: enkel verpanding van het gefinancierde object.

Beoordeling:

Bij de beoordeling van een financial lease wordt er meer gekeken naar het object dat gefinancierd moet worden dan naar de financiële situatie van de onderneming. Uiteraard wordt er onderzocht of je niet in betaalproblemen komt door het aangaan van de lease, maar over het algemeen kan je meer lenen dan bij een zakelijke lening.

Dus, een zakelijke lening of financial lease?

Moet je kiezen tussen een zakelijke lening en financial lease? Uiteindelijk moet je kijken wat het beste bij jouw onderneming past en of een financial lease überhaupt tot de mogelijkheden behoort. Ben je van plan om een relatief jong en standaard machine / voertuig aan te schaffen? Dan is het zeker de moeite waard om een financial lease te onderzoeken, financial lease heeft in dit geval mogelijk de volgende voordelen ten opzichte van eenzakelijke lening:

-       Mogelijk een hoger leenbedrag (omdat naar het object wordt gekeken in plaats van naar je omzet/resultaat)

-       Lagere rente

-       Langere looptijd

-       Lagere aflossingsdruk

-       Fiscale voordelen

-       Enkel de machine als zekerheid, in plaats vanal je activa en eem privé borgstelling.

Mogelijkheden onderzoeken?

Waarom zou je enkel financial lease of een zakelijke lening onderzoeken? Via Kompar kan je binnen 2 minuten je aanvraag indienen bij ruim 15 kredietverleners, dit betreffen zowel lease financiers als verstrekkers van zakelijke leningen! Vervolgens krijg je binnen 24 tot 48 uur echte aanbiedingen. Tijdens je aanvraag krijg je deskundig advies van onze adviseurs. Dit alles doen wij volledig gratis en vrijblijvend. Probeer het hier!

Zakelijke lening of financial lease met Kompar

Hoe kunnen we je helpen?