Zakelijke lening

Zakelijke lening voor een pand - waar vind je dat?

Zoek je naar een zakelijke lening voor een pand? Weet je waar je terecht kan? Of welke financiers je moet aanspreken? Lees hier meer.

Zakelijke lening voor een pand met Kompar
 • 10
  minuten leestijd
 • Laatste update:
  January 5, 2023

In dit artikel lees je over:

 • check
  Wat is het verschil hypotheek vs. zakelijke lening voor een pand?
 • check
  Voorwaarden van het kopen van een bedrijfspand
 • check
  Hoe regel je een zakelijke lening voor een pand?

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

 • check
  Vergelijk 15+ financiers
 • check
  Gratis persoonlijk advies
 • check
  Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

Als je wilt uitbreiden of juist opstarten en een pand zoekt: dat is niet altijd eenvoudig.

Hoe vind je een zakelijke lening voor een pand?

Je moet de voorwaarden kennen. Wat je waar en bij wie kan regelen. Er komt heel wat bij kijken… 

Juist daarom willen wij je die moeite uit handen nemen. In deze minigids lees je stap voor stap wat je absoluut moet weten over het onderzoeken van een zakelijke lening voor een pand. 

→ Bekijk je kansen: een zakelijke lening voor een pand [Gratis en vrijblijvend]

Waar kan je terecht voor een zakelijke lening voor een pand? 

Het is soms een heel doolhof dat je doormoet om eindelijk te begrijpen wie wat nu precies doet. Welke partijen zijn voor jou het interessantst? Wij hebben we even op een rijtje gezet: 

1. De bank

Je kan naar een van de grootbanken stappen zoals een Rabobank, ING, ABN Amro, of de SNS bank of de Regiobank. 

→ Waarom interessant? 

De rentetarieven zijn over het algemeen hier het gunstigst. 

→ Nadeel? 

Je moet een leenbedrag zoeken van minimaal €1.000.000. Daarnaast zijn de voorwaarden weinig flexibel en mag je je verwachten aan een aanvraagtijd van 2 tot 3 maanden. 

Ons advies: Is de waarde van je bedrijfspand lager dan €1.000.000, dan ga je beter direct elders zoeken. Ben jij op zoek naar een zakelijke lening voor een duurder pand? Dan zit je wel goed bij de grootbanken. 

2. Een crowdfunding platform

Crowdfunding is de laatste jaren steeds populairder geworden. Ook in Nederland is het meer en meer in gebruik en dan zeker voor vastgoed, denk bijvoorbeeld aan Collin Crowdfund of Voordegroei.

→ Waarom interessant? 

Het aanvraagprocedure verloopt sneller en je hebt direct toegang tot een persoonlijk adviseur. Daarnaast kan je rekenen op meer flexibiliteit. Je kan een lening aanvragen tot €2.500.000. 

→ Nadeel? 

De aanvraagtijd duurt nog altijd drie tot zes weken. De rentetarieven zijn ook steevast een stuk hoger dan bij de bank (6,5% – 7%). Reken daarbij een bemiddelingstarief van 0.5% per jaar en dan is deze zakelijke lening voor een pand fors duurder. 

Ons advies: Kan je niet bij de bank terecht maar wil je toch snelheid en persoonlijk advies? Klop dan zeker eens aan voor je zakelijke lening voor je pand bij een crowdfunder. Wees je er wel van bewust dat er een hoger rentetarief wordt aangerekend. 

3. Kleinere lening bij microfinanciers

Qredits is de bekendste financier in dit segment. De overheidsfinancier doet leningen tot €250.000, meestal voor investeringen of opstartkosten. Maar ze staan ook open voor een zakelijke lening voor een pand. Denk daarnaast ook aan onze partners zoals October, CapitalBox, Swishfund en Bridgefund.

→ Waarom interessant? 

Het interessantste element is het openstaan voor starters. De voorwaarden zijn dan ook erg flexibel.

→ Nadeel? 

De aanvraagtijd duurt ook hier makkelijk enkele weken. Je bent verder ook sterk beperkt in je budget dat je kan lenen; met een maximum van €250.000. De rentetarieven kunnen verder ook sterk oplopen. 

Ons advies: heb je geen grote noden of ben je net gestart? Klop dan zeker over op de deur van Qredits. Dat kan via ons bij Kompar. 

4. Vermogende individuen

Net als bij crowdfunding, kan je ook aankloppen bij (een aantal) vermogende individuen. Er zijn er wel een aantal in Nederland; zoals op mogelijk.nl. 

→ Waarom interessant? 

Je kan een groter bedrag lenen tot €1.000.000 en handiger onderhandelen over de voorwaarden en de rentetarieven (4 - 6%).

→ Nadeel? 

De aanvraagtijd duurt ook hier makkelijk enkele weken. Daarnaast zijn ze minder makkelijker te vergelijken omdat iedere aanvraag een zeker netwerk vereist. 

Ons advies: heb je een financieel adviseur, dan is er een grote kans dat ook zij contacten hebben. 

Zoek je naar een zakelijke lening voor een pand? Vraag hier zeker dan het advies van je adviseur. Zeker, als je niet zeker bent of je zo’n sterk profiel hebt voor een bank of een andere financier. 

Wat is het verschil hypotheek vs. zakelijke lening voor een pand? 

Een zakelijke hypotheek en een zakelijke lening voor een pand zijn twee aparte zaken.

In geen geval gaat het over hetzelfde. Enkele verschillen:

1. Bedrag

Wie een zakelijke lening voor een pand aanvraagt, gaat bij financiers al snel beperkt worden tot een bedrag van 250.000 euro, zoals bij Qredits.

Bij een zakelijke hypotheek ligt dit bedrag veel hoger, met maxima tot €2.500.000 bij crowdfunding. Of als je voor je pand bij de bank gaat zoeken, dan kan je nog vele malen hoger gaan. 

2. Bestedingsdoel

Ook waarvoor je het geld kunt gebruiken verschilt.

Bij een zakelijke lening voor een pand, zoek je eigenlijk een langlopende investering in jouw bedrijf. Denk dan aan een uitbreiding of de aanschaf van nieuwe machines en/of voertuig.

Dat is anders dan bij een zakelijke hypotheek. 

Hier is het bijvoorbeeld specifiek bedoeld om de aankoop van een nieuw bedrijfspand te financieren.

3. Volledig of gedeeltelijk financieren?

Ook hier pas je best op met de productvorm. 

Een zakelijke lening voor een pand laat je immers maximaal toe 100% van de waarde van het pand te lenen. 

Dit is bij een zakelijke hypotheek niet het geval. 

Met een zakelijke hypotheek ben je beperkt tot 65 procent van het aankoopbedrag. De rest? Die laatste 35 procent moet je zelf bekostigen met eigen vermogen. Zeker niet met een andere lening! 

4. Looptijd 

Hypotheken nemen vaak de vorm aan van een lineaire lening. Je betaalt dus een vast bedrag af per maand, over een periode van maximum 25 tot 35 jaar. 

Dat kan ook korter maar let dan wel op! Hoe korter de looptijd, des te hoger jouw aflosdruk wordt.

Bij een zakelijke lening voor een pand is die looptijd nog korter afhankelijk van de financier. Een alternatieve financier bijvoorbeeld gaat maximum tot 5 jaar gaan. Terwijl een crowdfunder langere periodes aanbiedt. 

Voorwaarden van het kopen van een bedrijfspand

Hoewel de voorwaarden verschillen van financiers tot financiers, komen de volgende eisen en voorwaarden wel terug:

 1. Leen enkel wat je nodig hebt! Denk dus eerst na over de waarde van het pand. 
 2. Je moet als ondernemer in Nederland zijn gevestigd en je bedrijf moet bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven.
 3. Jouw bedrijf gaat de hoofdgebruiker worden van het pand waarvoor je een zakelijke lening zoekt. Je mag het pand niet hoofdzakelijk gaan verhuren.
 4. Er wordt vaak op basis van jaarcijfers en transactiehistories gewerkt. Je moet dus al snel een paar jaar oud zijn om serieus genomen te worden.
 5. Zorg zeker dat je een positieve cashflow hebt. Dat betekent zoveel dat je in staat bent om maandelijkse afbetalingen te kunnen realiseren.
 6. Pas op met bedrijfsactiviteiten die onethisch kunnen worden beschouwd, zoals de jacht, diamanten of bont. 

Hoe regel je een zakelijke lening voor een pand?

Heb je een pand op het oog om een zakelijke lening te gaan regelen? 

Dat doe je in een aantal verschillende stappen. Die zijn uiteraard per financiers anders. In algemene lijnen stellen we daarom voor de volgende dingen zeker te ondernemen: 

1. Laat een taxatierapport opstellen

De waarde van het pand is essentieel om je zakelijke lening aan te vragen. Daarvoor dien je een taxatierapport te laten opstellen. Dat toont aan wat zowel de grond als het pand precies waard zijn. 

Door dat rapport, weet je precies wat een verantwoord bod is. Dat maakt een goede indruk op financiers dat jij weet wat je nodig hebt en dat je je huiswerk gemaakt hebt. 

In het algemeen, hebben financiers, voor bedragen boven het miljoen, altijd een taxatierapport nodig. 

2. Vergelijk de aanbieders met elkaar

Vertrouwen in je bank dat je de beste aanbieding krijgt, is wat naïef.

Vergelijk financiers met elkaar en durf ook zeker ze tegen elkaar uit te spelen. Zeg wat je bij de ander kan krijgen en vraag dan waarom je toch bij hen moet tekenen.

Om te ontdekken wat voor jou de beste keus zou zijn, kan je bijvoorbeeld op de diensten van Kompar rekenen. 

3. Vraag een gesprek aan

Een aanvraag doen op een website en dan wachten op je geld is niet de beste manier. 

Het is zelfs beter voor je voorwaarden dat je persoonlijk langsgaat op kantoor. 

Het grote voordeel hiervan is dat je transparant onmiddellijk op de hoogte bent van alles verplichtingen en kosten. Je weet duidelijk wat je nog moet aanleveren. En ten slotte, het is compleet gratis.

4. Doe een aanvraag voor je zakelijke lening voor dat pand.

Heb je een goed gevoel bij een financier, dan kan je een offerteverzoek indienen voor je zakelijke lening voor dat pand dat je wilt aan te schaffen. 

Je levert dan alle benodigde gegevens aan. Dat zijn meestal je taxatierapport, je jaarcijfers en transactiehistorie.

Hoogstens wordt verder naar de toekomst gekeken hoe sterk jouw bedrijf ervoor staat. Ten slotte, kan het zijn dat je prive-vermogen wordt doorgelicht.

Hoe vind je een zakelijke lening voor je pand met KOMPAR? 

Je ziet het… het is een hele hoop zaken om rekening mee te houden. 

Bij KOMPAR zijn we er om je hiermee verder te helpen en die last uit jouw handen te nemen. Wij doen gespecialiseerde online kredietvergelijking om jou te matchen aan de best passende financiering.

Met je transactiehistorie van het laatste jaar van je bedrijf, doe je een aanvraag bij ons. Daarmee kunnen we verdere vragen beantwoorden.

Binnen 24 uur krijg je dan een reactie van +15 kredietverleners en banken. Je kan dan de financiering kiezen die het beste bij je bedrijf past. Zo vinden wij voor joje de meeste passende, of beste zakelijke lening, aan de beste tarieven.

Al ons advies is compleet gratis. Wij zijn er om je te helpen! 

Zakelijke lening voor een pand met Kompar


Hoe kunnen we je helpen?