Zakelijke lening

De Opkomende Stijging van Zakelijke Lening Rentes: Wat Zit Hierachter?

Rente bij een bedrijfslening - hoe zit dat? Waar wat met de rentevoet? Er zijn vele zaken die je zakelijke lening bepalen. Ben jij een expert? Zoek je info? Lees het hier.

De rentevoet van je bedrijfslening
 • 7
  minuten leestijd
 • Laatste update:
  August 24, 2023

In dit artikel lees je over:

 • check
  Hoe wordt rente bepaald?
 • check
  Hoe bepaalt risico je rente?
 • check
  Hoe bepaalt tijd je rente?

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

 • check
  Vergelijk 15+ financiers
 • check
  Gratis persoonlijk advies
 • check
  Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

Met de toenemende inflatie komen hogere rentetarieven weer in het vooruitzicht op zakelijke leningen. Dit betekent dat het lenen van geld duurder wordt. Maar wat veroorzaakt eigenlijk deze stijging in rentetarieven?

Begrijpelijk uitgelegd: Wat is een Zakelijke Lening Rente?

Laten we even in de schoenen van een kredietverstrekker stappen. Als je geld uitleent, kun je dat geld gedurende die tijd niet voor andere doeleinden gebruiken. Er bestaat ook een risico dat het geld niet wordt terugbetaald. 

Om dit risico te vergoeden, vraagt de kredietverstrekker meestal een extra bedrag bovenop het geleende bedrag - dit wordt de rente genoemd. Deze rente bedraagt bij de meeste alternatieve financiers tussen de 7% tot 25% per jaar. 

Hoe Werkt de Rente bij Zakelijke Leningen?

Stel je voor dat je een bedrijf bent dat geld uitleent. Als een onderneming bij jou aanklopt voor een lening, is het de bedoeling dat ze niet alleen het geleende bedrag terugbetalen, maar ook een extra bedrag, oftewel de rente. 

De rentevoet is het percentage dat de kredietverstrekker vraagt als vergoeding voor het risico en het niet beschikbaar hebben van het geld gedurende die tijd.

Niet alle kosten die gepaard gaan met leningen zijn inbegrepen in de rentevoet. Andere kosten, zoals opstartkosten, administratiekosten, en verzekeringspremies, maken ook deel uit van de totale leningkosten.

Waarom Zou een Bedrijf Rente Moeten Betalen?

Leningen zijn nuttig voor bedrijven. Ze kunnen worden gebruikt om grondstoffen aan te schaffen, nieuwe voorraden in te slaan, uitbreidingen te financieren, nieuw personeel aan te nemen, of om cashflowproblemen op te lossen. De kosten van de lening kunnen lager zijn dan de extra inkomsten die door het gebruik van het geleende geld worden gegenereerd.

Ongeacht of de lening direct leidt tot hogere inkomsten, moet deze volgens de overeengekomen voorwaarden, inclusief rente, worden terugbetaald. Daarom is het cruciaal om de totale kosten van lenen, inclusief de huidige rentetarieven voor zakelijke leningen, goed te begrijpen.

Een interessant feit is dat de rentebetalingen aftrekbaar zijn van de bedrijfsbelastingen. Lopende leningen kunnen zo de belastbare winst verminderen, waardoor er meer winst overblijft voor andere investeringen.

Hoe Wordt de Rentevoet Berekend?

De rentevoet wordt uitgedrukt als een percentage van het geleende bedrag dat gedurende één jaar moet worden terugbetaald. Als voorbeeld, als je €1.000 leent tegen een rentevoet van tien procent per jaar, zal het totale bedrag dat na één jaar moet worden terugbetaald, €1.100 zijn (€1.000 geleend + €100 rente).

De Basisrente en Waarom Verschillende Leners Verschillende Rentetarieven Bieden

De Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt de basisrente, die zij aan banken voorlegt. De banken lenen het geld op hun beurt uit en vragen een iets hoger tarief dan de basisrente om winst te maken.

Bij alternatieve financiers is het verhaal wat anders. Daar komt het geld naar van de ECB maar van particuliere beleggers en investeerders. Deze willen meer terugzien. Vaak moet een financier een investeerder overtuigen dat hun geld beter opbrengt bij hen dan bij de beurs. 

Daarom moeten ze al snel 7-8% minimum rekenen om de investeerder te overtuigen. Dat percentage wordt dan hun minimum rentepercentage voor hun klanten. 

Waarom vragen sommige partijen dan 25%? Dat heeft te maken met risico. Als zij meer risicovolle klanten aanvaarden, dan is er een grotere kans dat die klanten hun lening niet betalen. 

Bijvoorbeeld: Stel dat 20% hun lening niet terugbetaalt en de financier 25% rente vraagt per jaar. Hoeveel verdient de financier dan gemiddeld op een lening? 

Dat is (1 + 25%) x (1 - 20%) = 1. Met andere woorden als een financier 25% per jaar rente vraagt, met 20% klanten die hun lening niet betalen, dan komen zij juist uit de kosten. Hadden ze een lager rentepercentage gevraagd? Dan maakten ze verlies.

Factoren Die de Rente van een Zakelijke Lening Beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de rente van een zakelijke lening kunnen beïnvloeden:

- Leningvoorwaarden: De lengte en voorwaarden van de lening spelen een grote rol in het renterisico. Vaste en variabele rentetarieven hebben verschillende impact op betalingen.

- Leningfrequentie: Herhaaldelijk lenen vergroot het risico bij stijgende rentetarieven.

- Kredietrisico: Hoe groter het geleende bedrag in vergelijking met eigen vermogen, des te groter het risico. Risicovollere leningen hebben doorgaans hogere tarieven.

- Wisselkoersen: Internationale schulden kunnen worden beïnvloed door wisselkoersen.

- Economisch klimaat: Recessies en economische onzekerheid kunnen lenen duurder maken.

- Andere zaken: Stijgende rentes kunnen de bestedingscapaciteit van klanten beïnvloeden, wat invloed kan hebben op inkomsten.

Het Beperken van Renterisico

Kleine bedrijven kunnen overwegen hoeveel renterisico ze willen nemen en strategieën inzetten om de onzekerheid te beperken:

 1. Kies voor een vaste rente: Een vaste rente beschermt tegen schommelingen in de economie.
 1. Bereid je voor in gunstige tijden: Het aanleggen van financiële reserves en leningen afsluiten wanneer de rente laag is, kan helpen.
 1. Beheer risico's: Overweeg financiële producten zoals renteswaps om rentetarieven te beheersen.

Advies voor Zakelijke Leningen en Rentes

Voor meer inzicht en begeleiding bij zakelijke leningen, kun je bij KOMPAR terecht. Met je recente transactiegeschiedenis kun je financieringsmogelijkheden vergelijken en de lening vinden die het beste bij je bedrijf past, tegen de beste tarieven. Onthoud altijd dat het jaarlijks kostenpercentage (JKP) een completer beeld geeft dan alleen de rentevoet bij het vergelijken van leningen.

Met je transactiehistorie van het laatste jaar van je bedrijf, doe je een aanvraag bij KOMPAR. 

Binnen 24 uur krijg je dan een reactie van +20 kredietverleners en banken. Je kan dan de financiering kiezen die het beste bij je bedrijf past. Zo vinden wij voor jou de meeste passende, of beste zakelijke lening, aan de beste tarieven.

Al ons advies is compleet gratis. Wij zijn er om jou te helpen! 

Zakelijke rente met Kompar

Hoe kunnen we je helpen?