Zakelijke lening

Zakelijke lening zonder zekerheden

Op zoek naar een krediet? Maar wat als het fout gaat? Ben je dan de auto kwijt? Hoe zit dat? Hoe zekerheden jouw lening beinvloeden - je leest het hier.

Een zakelijke lening zonder zekerheden
 • 4
  minuten leestijd
 • Laatste update:
  January 5, 2023

In dit artikel lees je over:

 • check
  Wat is een ongedekte zakelijke lening?
 • check
  Feiten over persoonlijke borgstelling
 • check
  Heeft iedere bedrijfsvorm dezelfde voorwaarden?

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

 • check
  Vergelijk 15+ financiers
 • check
  Gratis persoonlijk advies
 • check
  Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

Als je op zoek ben naar een zakelijke lening om een nieuw bedrijf te starten of om je bedrijf te laten groeien, zijn er verschillende criteria belangrijk om te vergelijken. Een van deze criteria is of er een zekerheid vereist is voor het aantrekken van de zakelijke lening. Leningen zonder onderpand zijn steeds populairder en gewild bij ondernemers, bovendien zijn er steeds meer spelers op de markt die concurrerende ongedekte zakelijke leningen aanbieden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste details waarvan elke ondernemer op de hoogte moet zijn met betrekking tot ongedekte leningen.

Wat is een ongedekte zakelijke lening?

Een ongedekte zakelijke lening houdt in dat een er geen zekerheid gesteld hoeft te worden ten behoeve van de lening, dat wil zeggen dat er geen activa of andere materiële eigendommen als onderpand hoeven te worden gegeven. Het kan echter wel zijn dat er een persoonlijke garantie vereist is, wat de kredietverstrekker meer comfort biedt. De meest voorkomende vorm van zekerheid voor een lening is een hypotheek, waarbij een onroerend goed als onderpand fungeert voor het geval het bedrijf in betalingsproblemen komt of failliet gaat. Kredietverstrekkers vragen doorgaans zekerheden om het risico te minimaliseren, indien er sprake is van volledige zekerheid spreekt men over een gedekte lening. Gedekte leningen zijn doorgaans beschikbaar tegen een lagere rente dan ongedekte leningen, omdat ze minder risicovol zijn voor de kredietverstrekker.

Zakelijke leningen zonder onderpand worden steeds populairder in Nederland en het is een snelgroeiende markt met steeds meer spelers. Dit type lening is steeds gemakkelijker te verkrijgen en is vooral bedoeld voor kleine bedrijven die over het algemeen moeite hebben om zakelijke lening te krijgen bij de grote banken. Kort gezegd, "ongedekte leningen" zijn zakelijke lening zonder zekerheid in de vorm van vaste of financiële activa.

Feit blijft dat er maar heel weinig kredietverleners zijn die zakelijke leningen aanbieden zonder dat de ondernemer zich op enige wijze ook persoonlijk committeert aan de financiering. De meeste kredietverstrekkers eisen dat de ondernemer een persoonlijke borgstelling of garantie aangaat om een zakelijke lening te krijgen. Er is ook een variant van een zakelijke lening met gedeeltelijke zekerheid, wat betekent dat voor een gedeelte van de zakelijke lening een persoonlijke garantie vereist is.

‍Feiten over persoonlijke borgstelling

Zoals we hierboven al vermeldden, wenst een groot aantal kredietverstrekkers een persoonlijke garantie van een of meerdere personen indien een bedrijf een lening wil afsluiten. Wanneer er geen additionale zekerheden vereist worden, wordt de lening een ongedekte zakelijke lening genoemd.

De borgsteller van een lening (een natuurlijke of rechtspersoon) verbindt zich ertoe de verplichtingen over te nemen ingeval de onderneming haar financiële verplichtingen ten behoeve van de zakelijke lening niet zou kunnen nakomen. Dit betekent dat de garantsteller aansprakelijk is als het bedrijf dat de zakelijke lening heeft afgesloten niet zou kunnen terugbetalen. De persoonlijke garantie wordt doorgaans afgegeven door de eigenaar/aandeelhouder van het betreffende bedrijf. Echter kan ook een externe persoon een persoonlijke borgstelling afgeven voor een zakelijke lening, bijvoorbeeld de echtgenote of partner van de eigenaar, het kunnen ook andere gezinsleden zijn. Deze moeten echter wel een goed inzicht hebben in de zaken van het bedrijf, zodat zij goed weten welk risico zij aangaan.

Zakelijke leningen zonder zekerheden voor verschillende rechtsvormen

Zakelijke leningen verschillen niet significant van gewone zakelijke leningen en volgen hetzelfde principe: een ondernemer vraagt een ongedekte zakelijke lening aan en zijn / haar bedrijf betaalt maandelijks aflossingen en rente.

De voorwaarden voor ongedekte bedrijfsleningen kunnen echter verschillen tussen verschillende soorten bedrijven. In het geval van een eenmanszaak is het niet de rechtspersoon, maar de eigenaar van het bedrijf die de lening aanvraagt, tevens is deze persoon altijd volledig persoonlijk aansprakelijk voor de financiering (inclusief zijn/haar eigen privé eigendommen). Bij besloten vennootschappen sluit de BV de lening af, aflossing en rente worden dus betaald door de besloten vennootschap. Middels een persoonlijke borgstelling is de eigenaar/aandeelhouder (gedeeltelijk) aansprakelijk voor het terugbetalen van de zakelijke lening.

Zakelijke leningen zonder zekerheid, de behoeften van je bedrijf

‍Wanneer je verschillende zakelijke leningen vergelijkt en een keuze moet maken voor een lening die bij je bedrijf past, overweeg dan wat voor soort lening voor je gunstiger zal zijn: een gedekte of ongedekte zakelijke leningen. Bekijk nauwkeurig de huidige terugbetaalcapaciteit en financiële situatie van je bedrijf om te bepalen of een lening met of zonder onderpand het meest geschikt is voor je bedrijf. Ongeacht het type lening dat je kiest - met of zonder zekerheid - bieden wij een gratis service die het mogelijk maakt om alle verschillende aanbiedingen van leningen met elkaar te vergelijken.

Wij werken samen met meer dan 20 verschillende kredietverstrekkers, waardoor je kansen op het vinden van een zakelijke lening die past bij je bedrijfssituatie aanzienlijk vergroot, dit zijn zakelijke lening met of zonder zekerheid. Heeft je vragen over ongedekte zakelijke leningen, of ben je misschien afgewezen door een traditionele bank? Onze adviseurs helpen je graag verder en beantwoorden al je vragen. Omdat KOMPAR niet aan een specifieke kredietverstrekker is gekoppeld, bieden wij onafhankelijk advies en begeleiding met een focus op de unieke situatie van je bedrijf.

Zakelijke lening zonder zekerheid met Kompar

Hoe kunnen we je helpen?