Over de zakelijke lening en kredietbeoordeling

kredietbeoordeling zakelijke lening
10/5/2022

Om je bedrijf in staat te stellen zijn volledige potentieel te bereiken, zijn wellicht nieuwe aanwervingen, marketingcampagnes en andere investeringen nodig. In dat geval kan een zakelijke lening de perfecte oplossing zijn. Ongeacht tot welke kredietverstrekker je je wendt voor een zakelijke lening, zowel het bedrijf als de eigenaar, zullen een kredietbeoordeling moeten ondergaan.

Vergelijk zakelijke leningen - volledig gratis

Zakelijke leningen tot € 1 miljoen

Zakelijke lening aanvragen

Vergelijk 20+ kredietverstrekkers

Beste voorwaarden, meerdere aanbiedingen

Leningen vergelijken

Leen tot € 1 miljoen

Snel aanvragen, aanbiedingen in 24 uur

Bedrijfslening

Kompar biedt gratis advies

Wij helpen u aan meer aanbiedingen

Snelle bedrijfslening

Kies de beste bedrijfslening

Kies de lening die het best past bij uw bedrijf, ongeacht of de rente, aflossing of iets anders belangrijk voor u is.

Kredietbeoordeling van een zakelijke lening

De behoefte aan zakelijke neemtvoortdurend toe, zowel bij starters als bij meer gevestigde ondernemingen. Ondernemers in het hele land en de hele wereld hebben een turbulente tijd doorgemaakt als gevolg van de voortdurende corona pandemie. Het is een uitdagende tijd geweest voor alle zelfstandigen. Maar ook in gewone omstandigheden kan de behoefte aan zakelijke leningen zich voordoen. De reden kan zijn dat de inkomsten tijdelijk dalen, maar vaker nog dat het bedrijf in kwestie een investering moet doen. Om uw bedrijf tot volle wasdom te laten komen, zult u wellicht nieuwe aanwervingen, marketingcampagnes en andere investeringen moeten doen. In deze situaties kan een zakelijke lening een uitstekende keuze zijn. Ongeacht tot welke kredietverstrekker u zich wendt voor een zakelijke lening, zowel het bedrijf als u als eigenaar zullen een kredietcontrole moeten ondergaan.

Belangrijk om een goede kredietwaardigheid te hebben

Kredietwaardigheid is allesbepalend in een aanvraag, het bepaalt of je een lening krijgt, voor welke looptijd en welke voorwaarden. Belangrijkste onderdelen van kredietwaardigheid zijn de stabiliteit van je omzet, kasstromen, spreiding van afnemers, bestaande schulden en mogelijke zekerheden.

Of u nu van plan bent voor uw bedrijf te lenen door een zakelijke lening af te sluiten via je bank of via een alternatieve weg zoals KOMPAR, het is belangrijk eerst je kredietwaardigheid te controleren. Met een slechte kredietwaardigheid loop je niet alleen het risico dat je leningaanvraag wordt afgewezen. Als je aanvraag wordt goedgekeurd voor een zakelijke lening, is de kans groot dat de rente hoog zal zijn en de voorwaarden slecht. Indien je daarentegen kunt aantonen dat je een goede kredietwaardigheid hebt met een hoge omzet, weinig schulden en je financiën op orde zijn, kun je gunstige leningsvoorwaarden verwachten. Als je weet dat je onderneming niet in de financiële positie verkeert die je graag had gezien, kan het een goed idee zijn nog even te wachten met het aanvragen van een lening. Wij van KOMPAR helpen je graag en kunnen je adviseren om de beste oplossing voor jouw bedrijf te vinden.

Hoe toetsen kredietverleners je kredietwaardigheid

Een kredietcontrole kan er verschillend uitzien, afhankelijk van tot welke kredietverstrekker u zich wendt naar. Verschillende kredietverstrekkers gebruiken verschillende werkwijzen om informatie over de onderneming en haar schuldeisers te verzamelen.

Kredietbeoordeling door de traditionele bank

De traditionele bank doet doorgaans de beoordeling van uw financieringsaanvraag op basis van een jaarrekening, de IB aangifte van de eigenaar, tussentijdse cijfers en een prognose. Deze documenten geven de bankier voldoende informatie om te bepalen of je kredietwaardig genoeg bent om een lening te verkrijgen. Nadeel is dat deze documenten doorgaans wordenopgesteld door een accountant of boekhouder, hierdoor kan dit proces langdradig en kostbaar zijn, terwijl je al die tijd geen zekerheid hebt of je de financiering daadwerkelijk krijgt.

Kredietbeoordeling door de alternatieve kredietverlener

De alternatieve kredietverleners doen de kredietbeoordeling vaak op basis van transactiehistorie over de zakelijke rekening. Dit heeft diverse voordelen, de belangrijkste zijn: snel, goedkoop en op basis van recente ontwikkelingen.

  1. Snel: Je kan de transactiehistorie zelf downloaden bij je bank (hoe doe je dat? Hier vind je onze instructies!), deze upload je vervolgens bij de financier en die kan vaak binnen enkele minuten aangeven of je in aanmerking komt voor een financiering! Hoe dan? Zij hebben systemen ontwikkeld die de transacties analyseren. Deze zijn inmiddels zo goed, dat ze er bijna nooit meer naast zitten.
  2. Goedkoop: Je boekhouder heb je niet meer nodig! Dit kan je allemaal zelf doen in een paar minuten.
  3. Recente ontwikkelingen: Heb je een enorme omzetgroei sinds 6 weken? Dit zie je direct in de transactiehistorie en daar houden de alternatieve financiers rekening mee! In de jaarrekening en tussentijdse cijfers is dit vaak nog niet te zien, dus de traditionele bank zal hier geen rekening mee houden.

Jouw kredietwaardigheid checken?

Wil je weten of je een zakelijke lening kan krijgen? Waarom probeer je het niet via Kompar? Wij helpen gratis en vrijblijvend met het vinden van een zakelijke lening. Het kost maar enkele minuten om een aanvraag in te dienen en je hebt meestal binnen 24 uur duidelijkheid. Dien hier een aanvraag in!

kredietbeoordeling zakelijke lening
138an Group AB ©2022