Vergelijk zakelijk krediet in 24h

Zakelijke creditcard nodig?

Bekijk je kansen →

more_time

Snelheid

50.000 EUR+ krijgen we snel geregeld. Ons record staat op 1.5 uur.

timer

Flexibiliteit

Persoonlijk, en compleet gratis helpen we jou aan een financiering.

support_agent

Tot 1 miljoen

50.000 EUR, een ton of meer nodig? Dat krijgen we geregeld!

Zakelijke creditcard - is dat interessant? 

Zoek jij naar een zakelijke creditcard? Of wil je gewoon up-to-date zijn met het idee ervan? Zoek je meer info? Of wil je weten hoe je het kan aanvragen of wanneer je in aanmerking komt?

Kompar helpt je! Hieronder vind je alle mogelijke antwoorden op jouw vragen. 

Een zakelijke creditcard bij de bank aanvragen?

De bank kan je misschien een zakelijke creditcard voor je bedrijf geven. Maar er kan een addertje aan verbonden zijn. Dan moet je een zakelijke rekening bij dezelfde bank hebben en bijhouden. Je kan de kaart niet koppelen aan een andere rekening.

Je kan een creditcard gebruiken om je zakelijke betaalrekeningen uit te breiden. Dit kan een goed idee zijn, omdat de prijs van de creditcard op dat moment meestal vrij gunstig is. 

Maar als je een zakelijke creditcard van je eigen bank krijgt, moet je bij die bank blijven.

Als de kosten van je betaalrekening te hoog worden en je van bank wilt veranderen, moet je ook een nieuwe creditcard nemen. Een zakelijke creditcard van Mastercard, Visa of American Express kan aan elke zakelijke rekening worden gekoppeld, dus je kan hem altijd houden.

Zakelijke creditcard vs. creditcards voor persoonlijk gebruik

Een zakelijke creditcard lijkt veel op een gewone creditcard wat betreft wat deze voor je kan doen. De kaart kan zowel grote als kleine bedrijven helpen, evenals mensen die voor zichzelf werken.

Een creditcard gebruiken om je zakelijke uitgaven te betalen is een goed idee. Sommige betalingen, vooral die in het buitenland, kunnen met alleen een creditcard worden gedaan. 

Maar je kan een creditcard ook gebruiken om dingen te betalen die je in Nederland koopt. Denk maar aan de standaard aankoopverzekering.

Als je voor jezelf werkt, kun je kiezen tussen een persoonlijke creditcard en een zakelijke creditcard. 

Ook al werk je als ondernemer voor jezelf, je bent qua aansprakelijkheid nog steeds een privépersoon. Als je je persoonlijke creditcard gebruikt voor zakelijke uitgaven, kan je deze nog steeds afschrijven als zakelijke uitgaven.

Maar voor een goed financieel overzicht moet je ervoor zorgen dat je zakelijke en persoonlijke financiën gescheiden blijven. 

Daarom is het zinvol om een creditcard voor je bedrijf te nemen. Of je gebruikt een privé-creditcard die alleen voor je zakelijke uitgaven is bedoeld.

Maar je kan geen persoonlijke ICS-creditcard voor je bedrijf gebruiken. Doet je dat wel, dan kan de creditcard worden geblokkeerd. American Express staat ook niet toe dat mensen hun persoonlijke creditcard voor zaken gebruiken.

Met een aparte zakelijke creditcard kan je al je kosten op één plek bijhouden.

Een zakelijke creditcard kan ook helpen bij de volgende kosten:

- Het huren van een auto voor zaken

- Brandstof voor zaken

- Parkeren en wegen met tol

- Zakelijke lunches en diners

- Hotelovernachtingen voor zaken

- Software, advertenties en cloudopslag, of andere online diensten.

Houd er rekening mee dat de jaarlijkse kosten voor een zakelijke creditcard meestal hoger zijn dan de jaarlijkse kosten voor een persoonlijke creditcard. Ook kun je met een zakelijke kaart meestal niet in termijnen betalen.

Normale creditcard voor zakelijk gebruik?

Als je maar heel zelden een creditcard voor je bedrijf nodig hebt, kan je misschien beter een aparte creditcard voor persoonlijk gebruik nemen die je alleen voor zakelijke uitgaven gebruikt. Zorg ervoor dat je personeel hetzelfde doet.

Controleer de voorwaarden om te zien of dit is toegestaan. Bij ICS en American Express is dit niet meer toegestaan. Voor de overheid maakt het niet uit wat voor creditcard wordt gebruikt.

Liever een debitcard?

Zakelijke debetkaarten hebben soms dezelfde voordelen als zakelijke creditcards. Het saldo op je zakelijke rekening is gekoppeld aan deze debetkaarten. Er is geen mogelijkheid om betalingen uit te stellen.

Een debetkaart is een bankpas die direct gekoppeld is aan een betaalrekening. Een pinbetaling wordt dus meteen van je rekening gehaald. 

Bij een creditcard gebeurt dit pas achteraf. Let dus op: Je kan met een creditcard dus schulden maken. 

Je kan ook een pre-paid creditcard kopen om dit te voorkomen. Daarmee kun je overal betalen waar een creditcard gebruikt kan worden, maar alleen als je van tevoren geld op de kaart zet.

Voordat je een prepaid creditcard kan gebruiken, moet je deze "opladen" met een bedrag dat je zelf kiest. Dit kan eenvoudig met iDeal of een bankoverschrijving. Je kan er dan tot dat bedrag mee betalen. Het is onmogelijk om "rood te staan". Een "prepaid" creditcard is net zo goed als een "normale" creditcard.

Let op: Vanaf halfweg 2023 worden de miljoenen Maestro debetkaarten in Nederland vervangen. Mastercard en Visa werken aan nieuwe betaaltechnologieën die Maestro en V Pay zullen vervangen door Debit Mastercard en Visa Debit.

Door deze nieuwe technologie zullen betaalpassen meer op creditcards gaan lijken, waardoor ze makkelijker te gebruiken zijn voor online betalingen.

Waarom is een zakelijke creditcard interessant?

Met een aparte zakelijke creditcard is het veel gemakkelijker om de zakelijke kosten bij te houden. Als veel van je werknemers een kaart hebben, kan je voor elk van hen een limiet instellen.

Sommige mensen gebruiken creditcards vanwege de goede voorwaarden die eraan verbonden zijn. Als je iets op internet koopt en met een creditcard betaalt, kan je je geld terugkrijgen als het product niet aankomt of kapot is. 

Wettelijk gezien heb je dat recht altijd in Europa, maar het kan moeilijker zijn om je recht te halen als je iets online koopt bij een winkel in een ander land. 

Veel creditcards bieden ook een aankoopverzekering, die diefstal, verlies en schade aan betaalde aankopen gedurende 180 dagen dekt. 

Sommige prepaid creditcards hebben ook goede voorwaarden.

Enkele andere voordelen zijn:

- Je kan de kosten voor je zakelijke bankrekening en creditcard afschrijven op je belastingen.

- Je  creditcardafschrift kan je gebruiken voor je belastingaangifte.

- Je kan altijd online controleren hoe je zakelijke creditcardbetalingen verlopen.

Wat kan er misgaan met een zakelijke creditcard?

Een creditcard voor een bedrijf kost meer dan een gewone creditcard. Meestal is de prijs van een abonnement wat hoger. Ook zijn er niet veel opties. Veel populaire creditcards hebben geen versie voor bedrijven. Ook kun je met een zakelijke creditcard niet op elke gewenste manier betalen.

Mensen weten dat creditcards hoge kosten hebben. Dat geldt ook voor creditcards die je vooraf betaalt. Meestal betaal je zowel een eenmalige vergoeding als een vergoeding per jaar, zeg een paar tientjes. 

Contant geld opnemen kost altijd geld, bijvoorbeeld 2% van het opgenomen bedrag. Bij betalingen in een vreemde valuta komt meestal een koersopslag van twee tot drie procent. 

Als je geld op een prepaid creditcard zet, kost dat geld, bijvoorbeeld 95 cent per keer of tussen de 1% en 2% van het bedrag dat je op de kaart zet. Bij een creditcard moet je mogelijk nog rente betalen over het geld dat je nog niet heeft afbetaald.

Veranderingen in de ICS wet

De meeste ondernemers gebruiken hun eigen creditcard voor hun bedrijf. Maar na 1 juli 2020 kun je een privé-creditcard van ICS (Visa of Mastercard) niet meer gebruiken voor je bedrijf of beroep. Ze willen voorkomen dat mensen deze methode gebruiken om geld wit te wassen of geld aan terroristen te geven. 

Bij American Express is dit al lang niet meer mogelijk. Wanneer een persoonlijke creditcard toch voor werk of bedrijf wordt gebruikt, kan de creditcardmaatschappij de kaart blokkeren.

Een zakelijke creditcard kost meestal meer dan een persoonlijke, maar heeft ook een aantal voordelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste redenen waarom een zakelijke creditcard een goed idee is. Vergelijk creditcards om erachter te komen welke zakelijke creditcard het beste is voor je bedrijf.

Zicht op zakelijke en persoonlijke transacties die gescheiden worden gehouden

Een creditcard voor een bedrijf maakt het gemakkelijk om alle zakelijke transacties bij te houden. 

Het is dus gemakkelijk om uitgaven te analyseren, te rapporteren en te exporteren. 

Ook worden persoonlijke kosten automatisch gescheiden van zakelijke kosten. Het aparte overzicht bespaart veel tijd bij het invullen van belastingformulieren en het runnen van het bedrijf. Je  belastingaangifte gaat veel sneller als je je persoonlijke uitgaven niet in het overzicht opneemt.

Elke kaart heeft een limiet op hoeveel je kan uitgeven.

Met een zakelijke creditcard kun je meer dan één kaart krijgen voor je werknemers. De baas heeft dus geen privé-creditcard waarmee hij dingen kan kopen. 

Ook kan je vaak een limiet instellen op hoeveel je met elke kaart kan uitgeven. De office manager kan bijvoorbeeld een andere limiet hebben dan de marketing manager.

Andere verzekeringen

Net als gewone creditcards hebben zakelijke creditcards vaak extra verzekeringen, zoals een aankoopverzekering. 

De meeste creditcards dekken aankopen voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 90 of 180 dagen, tegen diefstal, verlies en schade. 

Ook reizen die met een creditcard zijn geboekt, zijn vaak gedekt als je vlucht vertraging oploopt of je je bagage kwijtraakt. Handig als je op zakenreis moet.

Voorwaarden

De creditcardmaatschappij stelt een aantal regels voor het krijgen van een zakelijke creditcard. Zo moet je bedrijf minimaal een jaar ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en mag er geen slechte BKR-notering zijn. 

Creditcardmaatschappijen kunnen ook andere eisen stellen, zoals een minimum inkomen of het kunnen opgeven van jaarcijfers.

Wanneer kom ik in aanmerking?

Je moet minstens een jaar ondernemer zijn geweest. Als je voor jezelf werkt, zoals als een ZZP’er, moet je ook denken aan een BKR-check.

Meestal is het krijgen van een zakelijke creditcard net zo moeilijk als het krijgen van een gewone creditcard. 

De hierboven genoemde voordelen van een zakelijke creditcard gelden meestal voor grotere bedrijven. Als je veel kaarten nodig hebt, kan het bedrijf dat ze uitgeeft je ook grote kortingen geven. Naarmate je meer kaarten koopt, daalt de prijs per kaart.

Een zakelijke creditcard is een geweldige manier voor een klein bedrijf om zakelijke uitgaven gescheiden te houden van persoonlijke uitgaven. Het kost veel werk om uit te zoeken hoe je beide op hetzelfde creditcardafschrift kan zetten.

Hoe kunnen we je helpen?