Zakelijke lening

Verken de Wereld van P2P Leningen: Lenen 2.0

Een P2P lening is een lening voor en door individuen. Ok maar.. Wat betekent peer-to-peer? Hoe verschilt het? En hoe krijg je zo'n krediet? Lees het hier.

peer 2 peer lening
 • 17
  minuten leestijd
 • Laatste update:
  August 24, 2023

In dit artikel lees je over:

 • check
  Wat is een peer 2 peer lening?
 • check
  Welke voorwaarden bestaan er voor een peer 2 peer lening?
 • check
  Is een peer 2 peer lening riskant?

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

 • check
  Vergelijk 15+ financiers
 • check
  Gratis persoonlijk advies
 • check
  Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

In de dynamische wereld van zakelijke leningen kan de kredietmarkt soms aanvoelen als een ondoordringbare jungle. In de afgelopen twee decennia heeft zich echter een opwindend fenomeen ontwikkeld dat steeds populairder wordt: de deeleconomie.

Wat is een Peer-to-Peer (P2P) Lening?

Een opmerkelijk voorbeeld van deze opkomende trend zijn de P2P-leningen, ook wel bekend als peer-to-peer leningen. Bij deze leningen, die van "persoon-tot-persoon" zijn, gaat het om directe kredietverstrekking tussen individuen, zonder de tussenkomst van traditionele financiële instellingen.

→ Ontdek jouw mogelijkheden: Vraag hier een gratis en vrijblijvende zakelijke lening aan.

Wat houdt een P2P Lening precies in?

Een Peer-to-Peer lening is een innovatieve vorm van lenen waarbij mensen zoals jij en ik, of bedrijven, direct krediet verstrekken aan anderen. Hierbij is er geen officiële financiële tussenpersoon.

Je kan dus een lening krijgen via online platforms die kredietverstrekkers en kredietnemers met elkaar verbinden. Deze platforms rekenen doorgaans een klein percentage aan kosten om hun diensten te faciliteren. Hierover meer hieronder. 

Zijn P2P Leningen beschikbaar in Nederland?

Hoewel dit fenomeen voornamelijk bekend is in het buitenland, met name in de Verenigde Staten, is het ook in Nederland in opkomst. Er zijn diverse P2P-lening platforms actief in Nederland, zoals Geldvoorelkaar, Sameningeld, en, in mindere mate, October.

Wat maakt P2P Leningen anders?

P2P-leningen onderscheiden zich op verschillende manieren van traditionele leningen:

 • Kredietbeoordeling: Bij P2P-leningen wordt een holistische benadering gehanteerd, waarbij sociale en betalingsactiviteiten van de lener worden meegewogen. Dit staat in contrast met de traditionele bankaanpak, waar leners vaak enkel als cijfers op een risicoprofiel worden beoordeeld.
 • Maatwerk: P2P-leningen bieden maatwerkoplossingen op basis van individuele profielen, terwijl traditionele banken vaak werken met gestandaardiseerde processen.
 • Snelle goedkeuring: Dankzij geavanceerde technologieën verloopt het aanvraagproces van P2P-leningen aanzienlijk sneller dan bij traditionele banken, die soms weken nodig hebben.
 • Transparante voorwaarden: Zowel kredietverstrekkers als kredietnemers genieten over het algemeen van duidelijkere en eerlijkere voorwaarden bij P2P-leningen.
 • Hogere rendementen: Investeerders kunnen bij P2P-leningen profiteren van hogere rendementen vergeleken met traditionele spaarrekeningen, omdat de tussenkomst van een bank ontbreekt.
 • Flexibiliteit: P2P-leningen bieden investeerders een breed scala aan leningopties met variabele looptijden, van enkele dagen tot maanden.
 • Uitgebreidere criteria: P2P-leningen maken gebruik van geavanceerde algoritmen om aanvragen te beoordelen, waarbij ook naar additionele gegevens zoals onderwijsniveau, leeftijd en werkervaring wordt gekeken.

De Werking van een P2P Lening Platform

P2P-leningen worden volledig online afgehandeld via gespecialiseerde platforms. Het proces omvat verschillende stappen:

 1. Een potentiële kredietnemer dient een online aanvraag in op het P2P-lening platform.
 1. Het platform evalueert de aanvraag en bepaalt de kredietwaardigheid van de aanvrager. Hierbij wordt vaak gekeken naar diverse factoren.
 1. Na goedkeuring ontvangt de aanvrager leningsopties van potentiële investeerders op basis van zijn of haar profiel.
 1. De aanvrager kan de voorgestelde opties overwegen en een keuze maken
 1. Gedurende de looptijd betaalt de aanvrager periodiek rente en uiteindelijk de hoofdsom terug aan de investeerders.

P2P lening met een voorbeeld

Laten we ons verdiepen in de werking van een P2P lening aan de hand van een concreet voorbeeld:

Stel je voor dat Anna een eigen bedrijf heeft en dringend behoefte heeft aan €10.000 om nieuwe voorraad in te kopen en haar bedrijf te laten groeien. 

Ze heeft geen zin om door het uitgebreide aanvraagproces van een traditionele bank te gaan en zoekt naar alternatieve financieringsmogelijkheden.

Anna besluit om een P2P lening aan te vragen. Ze gaat naar een P2P leenplatform dat kredietverstrekkers en kredietnemers met elkaar verbindt. Hier volgt een stapsgewijze uitleg van hoe haar aanvraag zou kunnen verlopen:

 1. Aanvraag indienen: Anna registreert zich op het P2P leenplatform en vult een online aanvraagformulier in. Ze geeft aan hoeveel ze wil lenen (€100.000) en waarvoor ze het geld wil gebruiken (nieuwe voorraad).
 1. Kredietbeoordeling: Het platform begint de kredietbeoordeling van Anna's aanvraag. Het bekijkt haar financiële geschiedenis, kredietwaardigheid en andere relevante factoren om het risico van de lening vast te stellen.
 1. Rentevoorstel: Op basis van de kredietbeoordeling krijgt Anna een rentevoorstel. Dit is het jaarlijkse rentepercentage dat ze zal moeten betalen over het geleende bedrag. Bijvoorbeeld, als het voorstel 8% rente is, zal Anna jaarlijks €8.000 aan rente moeten betalen.
 1. Investeringsaanbod: Het platform plaatst Anna's leningsaanvraag op de markt, waar potentiële investeerders deze kunnen zien. Investeerders beoordelen Anna's aanvraag en kunnen ervoor kiezen om een deel van het gevraagde bedrag te financieren.
 1. Financiering en Uitbetaling: Laten we zeggen dat verschillende investeerders geïnteresseerd zijn en in totaal €100.000 bijdragen om Anna's lening te financieren. Zodra het volledige bedrag is toegezegd, wordt de lening goedgekeurd en wordt het geleende bedrag overgemaakt naar Anna's bankrekening.
 1. Terugbetaling: Anna begint maandelijske betalingen te doen aan het P2P leenplatform. Deze betalingen omvatten zowel rente als een deel van de hoofdsom. Stel dat ze ervoor kiest om de lening in 2 jaar af te lossen, dan zou ze maandelijks ongeveer €4.500 betalen.
 1. Investeerders krijgen rendement: Terwijl Anna haar lening afbetaalt, verdienen investeerders rendement in de vorm van de ontvangen rentebetalingen. Als investeerder zou je bijvoorbeeld een deel van de €8.000 aan rente ontvangen die Anna jaarlijks betaalt.
 1. Terugbetaling voltooid: Na 2 jaar heeft Anna haar lening volledig terugbetaald, inclusief rente. De investeerders hebben hun investering en rente ontvangen.

Dit voorbeeld illustreert hoe een P2P lening werkt, waarbij directe interactie plaatsvindt tussen een kredietnemer (Anna) en individuele investeerders via een online platform. 

Overweeg je een P2P Lening?

Het verkennen van P2P-leningen kan een aantrekkelijke optie zijn voor zowel kredietnemers als investeerders. Het biedt flexibiliteit, snelle goedkeuringen en transparante voorwaarden. Net als bij elke financiële beslissing is echter voorzichtigheid geboden. Begrijp de risico's en voordelen voordat je je in dit financiële avontuur stort.

Met je transactiehistorie van het laatste jaar van je bedrijf, doe je een aanvraag bij KOMPAR. 

Binnen 24 uur krijg je dan een reactie van +20 kredietverleners en banken. Je kan dan de financiering kiezen die het beste bij je bedrijf past. Zo vinden wij voor jou de meeste passende, of beste zakelijke lening, aan de beste tarieven.

Al ons advies is compleet gratis. Wij zijn er om jou te helpen! 

Peer 2 peer lening met Kompar

Hoe kunnen we je helpen?