Zakelijke lening

Zakelijke leningen voor kleine ondernemingen

Heb jij een kleine onderneming? Op zoek naar een zakelijke lening voor kleine ondernemingen? Wat kan? Wat heb je nodig voor dat krediet? Lees hier meer.

Zakelijke leningen voor kleine ondernemingen via Kompar
  • Cedric Roels
    Cedric Roels
  • 7
    minuten leestijd
  • Laatste update:
    May 18, 2023

In dit artikel lees je over:

  • check
    Waarom is lenen zo moeilijk voor MKB'ers
  • check
    Wat zijn de alternatieven?
  • check
    Hoe maak je meer kans op een lening?

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

  • check
    Vergelijk 15+ financiers
  • check
    Gratis persoonlijk advies
  • check
    Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

Waarom zijn Zakelijke Leningen voor Kleine Ondernemingen zo moeilijk? Wat zijn de alternatieven? 

Zakelijke leningen voor kleine ondernemingen zijn moeilijker dan ooit. Heb je een omzet onder de 10.000 euro per maand? Dan zien financier je als een kleine onderneming. 

Slechts 1 op 10 kleine ondernemers krijgen op de niet-bankmarkt nog een zakelijke lening. En bij de traditionele banken kan je al helemaal niet meer terecht. Waarom is dat?  

Waarom zijn zakelijke leningen voor kleine ondernemingen zo moeilijk? 

Net als de banken hebben ook alternatieve financiers veel stricte eisen. Ze vereisen een minimumomzet, een minimumleeftijd onder andere eisen. 

Deze criteria sluiten veel kleine ondernemers uit die nog in de beginfase van hun bedrijf zitten of ondernemers zonder personeel. Waarom is dat zo’n probleem voor financiers? 

Beperkte financiële geschiedenis

Ben jij een starter? Dat wilt zeggen dat je minder dan 12 maanden oud bent. Als dat zo is, dan zijn financiers niet erg happig om je een lening te geven. Hun logica is als volgt: je hebt nog niet bewezen dat je service/product werkt en ook gevraagd wordt. Misschien heb je deze maand al een goede omzet gedraaid maar is er geen garantie dat dat volgende maand ook zo zal zijn.

Financiers zoeken naar zekerheid. Zekerheid dat je de lening spoedig ook kan afbetalen. Zeker zakelijke leningen voor kleine ondernemingen hebben altijd een looptijd van 12 maanden of korter. Binnen die 12 maanden moet je iedere maand voldoende geld hebben om je lening te kunnen terugbetalen. 

Daarom eisen financiers vaak dat je minimum 6 maanden omzet hebt gedraaid. Deze omzet moet ofwel hetzelfde zijn gebleven ofwel steeds groeien. Schommelt je omzet te vaak? Dan ben je een risico. 

Heb je korter dan 6 maanden omzet? Dan kan je slechts bij 1 partij terecht in Nederland. En dat is qredits.nl. 

Instabiele cashflow:

Ben je actief in online omzet? Verkoop je gluhwein? Of verhuur je strandartikelen? Er zijn vele redenen waarom je omzet in bepaalde tijden van het jaar lager is dan anders. Ook dat zien financiers als een risico.

Opnieuw, denk eraan, zakelijke leningen voor kleine ondernemingen zijn duur. En financiers willen dat je iedere maand van het jaar met zekerheid je lening kan terugbetalen. Dat is overbiddelijk. 

Ben je actief in de bouw en bezeer je jezelf? Je bent al gauw een paar maanden niet actief. Als een financier ziet dat je een paar maanden geen omzet hebt, ook al heb je een goede reden, dan nog wijzen ze zo je aanvraag af. 

Ben je actief in de transportsector? Heb je autopech of begeeft de vrachtwagen het? Je hebt niet op 1, 2, 3 een nieuwe wagen om bestellingen mee te bezorgen. Ook dat maakt dat je al snel een gat hebt in je omzet. Ook dan wijst de financier je aanvraag al snel af. 

Sterke aflossingsverplichtingen

Zien financiers in je cijfers al zakelijke leningen? Voor kleine ondernemingen is het dan bijna onmogelijk om nog extra krediet te krijgen. Uit ervaring weten we dat meerdere leningen herfinancieren moeilijk is. Zelfs voor ondernemingen met meer dan 1 miljoen aan omzet! 

Heb je dus al veel schulden die je nog moet betalen? Dan wacht je best eerst voor je deze hebt afbetaald. Financiers zien dat als een goed teken aan de wand. 

Opnieuw dezelfde logica geldt: als je vele andere leningen moet betalen, en je omzet is een keer wat minder, dan kom je al snel in de problemen. Dat zien financiers als een risico en een situatie die zie liefst vermijden. 

Geen aflossingsvermogen

Opnieuw, zakelijke leningen voor kleine ondernemingen zijn duur. En zoals eerder gesteld: de looptijd is maximum 12 maanden. Niet langer. Je betaalt al snel 20% rente per jaar als je echt op zoek bent naar zakelijke leningen. Voor kleine ondernemingen geldt dan dat je veel ruimte over moet hebben of al reserves hebben opgebouwd om in aanmerking te komen. 

Heb je die reserve niet? Of zijn je kosten per maand bijna gelijk aan je inkomsten? Dan heb je niet de ruimte voor zulke dure zakelijke leningen. Voor kleine ondernemingen zijn er gelukkig wel alternatieven… 

Alternatieve zakelijke leningen voor kleine ondernemingen

Gelukkig zijn er alternatieve financieringsmogelijkheden beschikbaar die kleine ondernemers met een lage omzet kunnen overwegen. Hier zijn drie populaire opties:

Zakelijke Creditcards | tot 2.500 - 5.000 euro  

Heb je echt niet veel nodig? Een zeer klein bedrag om juist even de schade van je auto te repareren? Een nieuwe autoband te kopen? Of heb je nieuw gereedschap nodig? 

Voor een bedrag van minder dan 5.000 euro, zijn de meeste financiers niet eens bereid om je aanvraag in behandeling te nemen. Je kijkt dan best uit naar een zakelijke creditcard. Deze heeft een limiet van 2.500 tot 5.000 euro. Je koopt wat je nodig hebt en de maanden erop betaal je je schuld gewoon weer af. 

En als je schuld is afbetaald? Dan kan je de limiet weer opnieuw gebruiken. Zakelijke creditcards hebben het voordeel dat ze erg flexibel zijn. Het nadeel echter is dat ze al gauw hoge kosten rekenen en dat het een paar weken duurt voor je aanvraag wordt goedgekeurd.

Past dit bij je onderneming? Dan kan je binnen ons netwerk terecht bij ICS

Factoring | afhankelijk van je factuur

Factoring is een paradepaardje voor kleine ondernemingen. 

Deze financieringsoptie laat je toe om een grote uitstaande factuur nu al betaald te krijgen. Stel je bent actief in de bouw of je doet bestellingen over de weg. Vaak hebben facturen dan een betalingstermijn van 15 of meer dagen. Dat is niet erg handig als je nu al kosten te betalen hebt. 

Bij factoring, laat je dan een factoringmaatschappij je nu al gedeeltelijk uitbetalen. Gedeeltelijk? Ja, maar dan wel nu onmiddelijk. Stel dat je 80% van je factuur nu al krijgt. Mooi. Maar wat met de overige 20%? Die krijg je niet. 

De factoringmaatschappij neemt de factuur van jou over. Int de betaling van je tegenpartij voor 100% en betaalt jou 80%. Op die manier 1) heb jij een manier om nu al geld te krijgen en 2) maakt de factoringmaatschappij toch nog winst. 

Factoring biedt snelle toegang tot werkkapitaal zonder de noodzaak van traditionele leningaanvragen. Het kan vooral nuttig zijn voor bedrijven die worstelen met trage betalingen van klanten.

Past dit bij je onderneming? Dan kan je binnen ons netwerk terecht bij Match by Mitch 

Leasing | tot 70.000 euro 

Je kan zeggen dat leasing kan voor een veel hoger bedrag. Je kan een Porsche leasen voor 140.000 euro. Of een bouwkraan voor veel meer. Je hebt gelijk. Maar je moet ook de leaseverplichtingen kunnen nakomen. 

Heb je minder dan 10.000 euro omzet per maand, dan is het lastig om voor hoge bedragen een wagen of machine te leasen. Leasing betekent dat je machine of auto huurt voor een bepaalde periode tegen een vergoeding. Je kan de wagen of machine wel gebruiken maar je bent niet de eigenaar. 

Past dit bij je onderneming? Dan kan je binnen ons netwerk terecht bij Benkey en Hiltermann Lease.

PIN-Lening | tot 50.000 euro 

Ten slotte, is er ook nog een alternatief van zakelijke leningen voor kleine ondernemers actief in de horeca, retail en webshops. Wil je meer voorraad inkopen? Of iets in je zaak veranderen? Je webshop verbeteren? Of juist meer marketing verrichten voor de zomerstart? 

Een PIN-lening is dan mogelijk iets voor jou. Dit financieringsproduct laat je toe om geld te lenen en automatisch, snel af te betalen via je PIN-automaat of online omzet. Je maakt dan een vaste koppeling met je automaat en de financier. En je gaat akkoord ongeveer 20% van je omzet iedere dag of iedere week terug te betalen aan de financier.

Dat gaat volledig automatisch. En wat als je een dag geen omzet hebt? Wel, dan moet je ook niets betalen. Een PIN-lening is daarom best flexibel. En dus een interessere oplossing dan zakelijke leningen voor kleine ondernemingen actief in de horeca en (online) retail.

Past dit bij je onderneming? Dan kan je binnen ons netwerk terecht bij PIN Voorschot en YouLend. 

5 snelle hints van Kompar 

Om af te ronden geven we nog snel 5 tips voor zakelijke leningen voor kleine ondernemingen. 

  1. Ga niet te veel leningen aan
  2. Probeer ruimte over te houden
  3. Leg reserves aan 
  4. Overweeg alternatieve opties 
  5. Bij twijfel, maak contact met Kompar

Bij Kompar, een dochteronderneming van Creddo, zijn wij er om jou te helpen. Via ons platform en persoonlijk contact, benaderen we 20+ financiers binnen ons netwerk. We hebben persoonlijke relaties met al deze financiers. Daardoor kunnen we je de beste voorwaarden aanbieden. Wij werken volledig gratis, digitaal en snel. Wij zijn er om jou te helpen. Interesse? Aanvragen kan hierboven. 

Zakelijke leningen voor kleine ondernemingen via Kompar

Hoe kunnen we je helpen?