Zakelijke lening

Kan een zakelijke lening met een BKR?

Kan je met BKR zakelijk lenen? Dat is moeilijker. Maar niet hopeloos! Wat zijn de mogelijkheden voor krediet met een BKR? Je leest het hier.

Zakelijke lening met BKR via Kompar
 • 4
  minuten leestijd
 • Laatste update:
  January 5, 2023

In dit artikel lees je over:

 • check
  Wat is de Stichting BKR?
 • check
  Hoe kan je een BKR codering krijgen?
 • check
  Kan je lenen met een BKR?

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

 • check
  Vergelijk 15+ financiers
 • check
  Gratis persoonlijk advies
 • check
  Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

Heb jij het al meegemaakt? Je wordt slachtoffer van een administratiefout of je ziet een betaling over het hoofd? Plots heb je een melding als wanbetaler. Kan een lening dan nog? 

Het aanvragen van een zakelijke lening kan een frustrerend proces zijn. Zeker voor ondernemers of startende ondernemers die één of meerdere betalingsachterstanden geregistreerd hebben staan bij het BKR. 

→ Bekijk jouw kansen met een BKR: een zakelijke lening [Gratis en vrijblijvend]

 Wat doet Stichting BKR?

Het doel van Stichting BKR is dat zoveel mogelijk Nederlanders een gezond financieel huishouden hebben en zo weinig mogelijk mensen problematische schulden hebben. 

Volgens de stichting zorgt het voor rust en geeft het een gevoel van vrijdheid als je je geldzaken op orde hebt. Het stelt je in staat om te leven zoals jij dat wilt, op een manier die past bij jouw persoonlijke financiële situatie. 

Stichting BKR heeft drie activiteiten:

 1. Alle kredietgegevens in Nederland te verzamelen en te beheren.
 2. Gemeenten te helpen om schulden en betalingsachterstanden op tijd te signaleren bij hun inwoners.
 3. Financiële organisaties helpen bij het voorkomen van identiteitsfraude en fraude op het gebied van kredietverlening.

In Nederland worden kredieten van meer dan € 250 die langer dan één maand lopen en zakelijke kredieten van meer dan € 1.000 waarvoor je persoonlijk aansprakelijk geregistreerd op uw naam bij Stichting BKR. 

Denk bijvoorbeeld ook aan de volgende zaken: 

 1. Het roodstaan op je betaalrekening
 2. Het gebruikmaken van een uitgestelde betaling
 3. Een creditcard
 4. Een mobiel abonnement hoger dan 250 euro
 5. Het hebben van een prive-lease op een auto
 6. Een persoonlijke lening
 7. Een persoonlijk doorlopend krediet

Enkel studieschulden, leningen van vrienden of familie, de hypotheek van je eigen huis (tenzij je een betalingsachterstand hebt) en betalingsachterstanden bij de Belastingdienst, energieleveranciers, woningcorporaties en zorgverzekeraars worden niet geregistreerd.

Definition box: Wat betekent een BKR-registratie hebben?

Het Bureau Kredietregistratie (BKR) registreert alle kredieten die worden uitgegeven. Daarbij gaan zij ook na of je je lening op tijd terugbetaalt. Heb jij een achterstand? Dan geeft de bank of financier (na een tijdje) dat door aan het BKR. Dan krijg je een registratie. 

Dit kan behoorlijk vervelend zijn aangezien deze informatie ook door derden - en dus andere banken en financiers - bekeken kan worden. In concrete termen maakt een registratie het dus moeilijk om een extra financiering te krijgen. 

 Wat is een betalingsachterstand bij het BKR?

Een betalingsachterstand wordt geregistreerd door een kredietrapporterend bedrijf en is een notitie dat een persoon schulden niet op tijd heeft betaald. 

Dit kredietrapporterende bedrijf (bijvoorbeeld een bank) registreert dit dan bij Stichting BKR . Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

 1. Je loopt achter met betalen.
 2. Je hebt je betalingsachterstand ingelopen.
 3. Andere bijzonderheden, bijvoorbeeld dat je lening is opgeëist.

Het is afhankelijk van welk krediet je hebt wanneer een betalingsachterstand bij het BKR geregistreerd wordt. 

Afhankelijk van de soort lening en omvang van de achterstand wordt de achterstand na 2 tot 4 maanden geregistreerd bij het BKR, meer informatie hierover vindt u op de website van het BKR.

 Hoe lang blijft een BKR geregistreerd? 

Zolang je krediet loopt, is dit geregistreerd bij het BKR. 

Nadat je een krediet hebt afgelost en de financier doorgeeft dat je krediet is beëindigd, blijven je gegevens nog 5 jaar zichtbaar. 

Is er tijdens de looptijd van het krediet iets gebeurd? Bijvoorbeeld een achterstand? Ook die blijft 5 jaar zichtbaar.

 Kan je een zakelijke lening nog met een BKR? 

De meeste financiers controleren de geregistreerde kredieten en betalingsachterstanden bij het BKR. Dat doen ze omdat zij erop moeten kunnen vertrouwen dat potentiële leners betrouwbaar zijn.

Dus, dat zij de lening gaan kunnen terugbetalen. ​

Wanneer het bedrijf een zakelijke lening aanvraagt, maken financiers een beoordeling van de eerdere resultaten en geschiedenis van het bedrijf. In veel gevallen, controleren zij of er betalingsachterstanden geregistreerd zijn bij het BKR. 

Als dit het geval is, dan kan dit van invloed zijn op de kredietwaardigheid van de lener en de kans op een lening bij banken of andere kredietverstrekkers verder verkleinen.

Goed om weten!

Het is echter niet onmogelijk om een lening af te sluiten met een betalingsachterstand. 

 Kijken financiers naar de reden waarom je een BKR hebt? 

Lang niet alle mensen met een BKR zijn hardvochtige wanbetalers. 

Soms kunnen betalingsachterstanden ontstaan als gevolg van verschillende gebeurtenissen in het leven, zoals echtscheiding, ziekte, ongevallen of natuurrampen. 

Dergelijke gebeurtenissen kunnen het echter wel moeilijk maken om een zakelijke lening te krijgen. Financiers zijn immers lang niet altijd bereid om moeilijk-te-checken redenen in overweging te nemen bij een BKR-registratie.

 Waar kan je dan terecht voor een zakelijke lening met een BKR? 

Er zijn financiers die zakelijke leningen zonder BKR controle verstrekken. Sterker zelfs, er zijn kredietverleners die bereid zijn - in bepaalde situaties - je hele kredietgeschiedenis te negeren. 

Houd er echter rekening mee dat de rest van de vereisten voor het aangaan van een zakelijke lening blijven bestaan.

Hoe gaan financiers dan om met een BKR? 

Meestal vereisen zij naast een lening ook een zekerheid. Dat betekent dat je een soort onderpand moet aanduiden voor het geval je betalingsproblemen krijgt. Dan kan de financier immers je onderpand opeisen, zoals je huis of je auto. 

In zo'n situatie heeft de kredietverlener dus meer zekerheid dat hij zijn geld terugkrijgt. Dat maakt dat hij dan wellicht wel bereid is om je een zakelijke lening aan te bieden, ondanks je BKR-registratie.

Let wel op! 

Er zijn ook kredietverstrekkers die zelfs zonder zekerheden/onderpand financiering aanbieden. Maar doorgaans hebben deze zakelijke leningen een aanzienlijk hogere rente.

 Hoe vind je een zakelijke lening met BKR? 

Je ziet het: er zijn zeker kredietverleners die aanvragen ondanks betalingsachterstanden kunnen accepteren.

De vraag blijft enkel… Waar kan je die vinden? 

Bij KOMPAR zijn we er om jou hiermee verder te helpen. 

Met je transactiehistorie van het laatste jaar van je bedrijf, doe je een aanvraag bij ons.. 

Binnen 24 uur krijg je dan een reactie van +10 kredietverleners en banken. Je kan dan de financiering kiezen die het beste bij je bedrijf past. Zo vinden wij voor jou de meeste passende, of beste zakelijke lening, aan de beste tarieven.

Al ons advies is compleet gratis. Wij zijn er om jou te helpen! 

Zakelijke lening met BKR via Kompar

Hoe kunnen we je helpen?