Eisen van een zakelijke lening - wat willen financiers?

Welke eisen stelt een financier voor ze je aanvraag onderzoeken? Welke documenten moet je klaarhouden? Of kan het zonder? Je leest het hier.

Eisen zakelijke lening met Kompar
 • 3
  minuten leestijd
 • Laatste update:
  January 5, 2023

In dit artikel lees je over:

 • check
  FAQ om COVID-19 och företagslån
 • check
  Stöd för företag under pandemin
 • check

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

 • check
  Vergelijk 15+ financiers
 • check
  Gratis persoonlijk advies
 • check
  Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

Wij zijn er allemaal van bewust dat wij momenteel een moeilijke en stressvolle situatie doormaken als gevolg van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). Veel industrieën en kleine en middelgrote ondernemingen hebben het moeilijker. Aangezien de ondernemingen van onze cliënten onze eerste prioriteit zijn, willen wij u graag helpen door kort maar zeer concreet advies te geven over de eisen die onze kredietnemers voor zakelijke leningen stellen.

Banken en zakelijke kredietverstrekkers

De zakelijke kredietverstrekkers waarmee wij samenwerken stellen een aantal eisen aan bedrijven die een zakelijke lening aanvragen. Een goede voorbereiding en kennis van de vereisten verhogen de kansen van je onderneming om een zakelijke lening tegen de best mogelijke voorwaarden te krijgen. 

Goed voorbereid zijn zal je ook veel tijd en geld besparen, en je een beter idee geven van je kansen. 

Elk bedrijf heeft immers zijn eigen financiële geschiedenis, omstandigheden en plannen voor ontwikkeling en groeistrategieën. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen en tips over hoe je jouw kansen op het krijgen van een bedrijfslening kunt vergroten.

Hieronder doorlopen we enkele basis vereisten die van belang zijn voor de meeste ondernemingen, en waarmee zelfstandigen rekening moeten houden alvorens een zakelijke lening aan te vragen.

Transactiehistorie

De klassieke bank beoordeelt een financiering nog middels eisen zoals jaarrapporten en cijfers opgemaakt door de accountant. Naast dat dit geld kost, duurt het proces ook nog eens heel erg lang. 

Alternatieve zakelijke kredietverstrekkers beoordelen je aanvraag op basis van andere eisen. Hier is je transactiehistorie belangrijker. Die kan je zelf direct en gratis downloaden bij je bank, dit scheelt dus kosten en tijd!

De alternatieve zakelijke kredietverstrekkers beoordelen vervolgens je aanvraag op basis van deze informatie. Heb je recent omzetgroei laten zien? Dan is dit direct zichtbaar voor de financier, dus de kansen op een lening groeien. Wij adviseren dus om altijd je transactiehistorie bij te voegen bij een financieringsaanvraag, zowel in PDF als in MT940 (dit zijn bestandstypen die jebeide via internetbankieren kan downloaden). Meer weten of op zoek naar een downloadinstructie bij jouw bank?

Balans en winst- en verliesrekening

Is het bijvoegen van een jaarrekening dan volledig onbelangrijk? Nee, het bijvoegen van een actuele jaarrekening bij jouw leningaanvraag is voor sommige zakelijke kredietverstrekkers nog steeds belangrijk en verhoogt jouw kansen op een nauwkeuriger aanbod van onze zakelijke kredietverstrekkers.  Het kan ook raadzaam om tussentijdse cijfers en een prognose van de toekomstige prestaties van de onderneming te hebben om aan de zakelijke kredietverstrekkers voor te leggen, een realistische begroting is van essentieel belang.

Reden voor de lening en bedrijfsplan

Leg in detail uit waarom je geld moet lenen voor je bedrijf. Om je kansen op het verkrijgen van een bedrijfslening te vergroten, moet je in detail beschrijven hoe het geld zal worden gebruikt.

Bestaat je onderneming korter dan 1 jaar? Dan kan het handig zijn om een ondernemingsplan op te sturen. Hoewel niet altijd vereist is door zakelijke kredietverstrekkers van KOMPAR, willen sommige zakelijke kredietverstrekkers en banken ook een ondernemingsplan zien. In een ondernemingsplan kan bijvoorbeeld naar voren komen wat je bedrijf uniek maakt, wat maakt je bedrijf anders dan jouw concurrenten? Meer tips over ondernemingsplannen zijn hier te vinden.

Het gevraagde leenbedrag

Pas het bedrag van de lening in je aanvraag aan op basis van de omzet van je onderneming. Een ruime vuistregel is dat je evenveel kunt lenen als je maandelijkse omzet. Dit kan natuurlijk verschillen, en zakelijke kredietverstrekkers zijn zich daarvan bewust. Indien een onderneming sterke en solide resultaten kan voorleggen, kan zij een groter bedrag lenen; indien zij zwakkere resultaten boekt, zal het bedrag kleiner zijn.

Zakelijke leningen met persoonlijke garantie/borgstelling

Een belangrijk aspect om in gedachten te houdenis dat de meerderheid van onze zakelijke kredietverstrekkers ten minste één borgsteller verlangen. De borgsteller van een zakelijke lening (een natuurlijke of rechtspersoon) verbindt zich ertoe de kosten te dekken ingeval de kredietnemer (onderneming) niet in staat is zijn financiële verantwoordelijkheden na te komen. Dit betekent dat de borgsteller persoonlijk ansprakelijk is indien de onderneming die de lening heeft aangegaan, in gebreke blijft met de terugbetaling.  In veel gevallen zal je zelf borg staan voor de onderneming. Heeft je een geregistreerd partner of bent je getrouwd? Wat belangrijk is om te beseffen dat in dit geval je partner ook de borgakte moet ondertekenen, zelfs als je onder (huwelijkse) voorwaarden bent geregistreerd of getrouwd.

Zakelijke leningen met verschillende soorten onderpand

Het kan ook de moeite waard zijn om na te gaan welk soort onderpand je in jouw bedrijf hebt dat je aan de financier als zekerheid voor de lening kunt bieden. Vooral bij aanvragen voor grotere bedragen is dit belangrijk. Dit kunnen bijvoorbeeld de activa of eigendommen van je bedrijf zijn, zoals debiteuren. Bij KOMPAR werken we met veel zakelijke kredietverstrekkers die rekening houden met verschillende vormen van onderpand, zoals debiteuren. Het kan interessant zijn om deze als zekerheid aan te bieden, omdat dit het financieringsbedrag kan verhogen of de rente van de lening kan verlagen.

Wij hopen dat het bovenstaande advies over de eisen van zakelijke kredietverstrekkers nuttig zal zijn wanneer je onderneming plannen maakt en zich voorbereidt op het aanvragen van een zakelijke lening. Kijk ook eens naar de overige artikelen op onze blogs over ondernemen en zakelijke leningen. Daarnaast kan je altijd contact opnemen met onze adviseurs bij KOMPAR voor antwoorden of om je vragen en zorgen over zakelijke leningen of de financiële situatie van je bedrijf te bespreken.

Nu een zakelijke lening aanvragen? Dat kan via KOMPAR, via één aanvraag van 2 minuten benader je automatisch meer dan 10 kredietverleners in Nederland, deze service is helemaal gratis en vrijblijvend.

 

Eisen van een zakelijke lening met Kompar

Hoe kunnen we je helpen?