Zakelijke lening

Auto nodig? Best een lening of lease?

Een voertuig leasen of een zakelijke autolening aangaan: je moet over veel dingen nadenken. Ben jij er nog niet uit? Lees dan zeker hier onze tips.

Waar moet je aan denken als je een voertuig koopt?
  • 4
    minuten leestijd
  • Laatste update:
    January 5, 2023

In dit artikel lees je over:

  • check
    Waar moet je aan denken als je een voertuig koopt?
  • check
    Kies je beste een zakelijke autolening of een zakelijke lease?
  • check
    4 verschillen tussen een zakelijke autolening en lease

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

  • check
    Vergelijk 15+ financiers
  • check
    Gratis persoonlijk advies
  • check
    Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

Zakelijke autolening of lease - waar ga je het best voor?

Een van onze belangrijkste klantengroepen behoort tot de transportsector, zoals taxibedrijven, dus wij weten dat het een uitdaging kan zijn om alles op rolletjes te laten verlopen. 

Het droomscenario is natuurlijk om een voertuig voor je bedrijf te kunnen kopen met je eigen geld of spaargeld. Helaas is het niet altijd zo eenvoudig, soms wil je niet aan het kapitaal van jouw onderneming raken. 

Veel bedrijven gaan dan een zakelijke lening afsluiten om een nieuwe vrachtwagen, bestelwagen, bestelbus of taxi te kopen, afhankelijk van hun bedrijfs- en sectorspecifieke behoeften.

→ Bekijk jouw financieringsmogelijkheden: een zakelijke autolening [Gratis en vrijblijvend]

Vervoer en reizen worden in de meeste bedrijfstakken en ondernemingen in het algemeen zeer vaak als vanzelfsprekend beschouwd. De noodzaak om over een bedrijfswagen te beschikken varieert naar gelang van het soort bedrijf. 

Hoe je die noodzaak het best geregeld krijgt, bespreken we hier. 

Laten we dat eens bekijken… 

Wat doe je best - een zakelijke autolening of een lease? 

In principe werkt het lenen van geld voor een bedrijfswagen op dezelfde manier als het kopen van je prive-auto. Het verschil is dat bedrijfsauto's niet altijd als onderpand voor een aankoop kunnen worden gebruikt. 

Helaas is het voor kleine bedrijven vaak moeilijker om een autoening te krijgen. Heel anders dan voor grotere, gevestigde bedrijven. 

Daarnaast is in de meeste gevallen een borgstelling vereist. Als gevolg daarvan zoeken veel ondernemers alternatieve mogelijkheden. Denk dan aan een zakelijke lease of ongedekte zakelijke leningen. Deze kunnen op hun beurt resulteren in rente tarieven en voorwaarden die niet zo gunstig zijn.

De vraag is dan simpel: wat is het beste? Een bedrijfsvoertuig kopen of leasen? 

Definition Box: Belangrijke bedenkingen voor je zakelijke autolening


  • Het leasen of kopen van een bedrijfsvoertuig hangt af van een aantal belangrijke overwegingen die verschillen per bedrijf.
  • Je kunt de beste beslissing nemen door te kijken naar de huidige financiële gezondheid van je bedrijf, de noodzaak en het doel van een voertuig, en welk niveau van eigendom je wilt.

Waarom een zakelijke autolening? 

Wanneer je als ondernemer van plan bent een zakelijke lening voor voertuigen aan te vragen, moet je rekening houden met het bedrag van de lening die je nodig hebt voor de aankoop, is het het volledige bedrag? Een deelbedrag? Of misschien een bedrag dat in de eerste plaats alleende aanbetaling dekt?

Verkies je deze financieringsvorm, dan beschrifj je best ook zo gedetailleerd mogelijk hoe de zakelijke lening zal worden gebruikt. Denk dan na over welke termijn het beste zou zijn voor jouw specifieke bedrijf. 

Het voordeel is dat je volledig eigenaar wordt van het voertuig. Je kan dus zelf beslissen of je je wagen verder wilt personalizeren. Je bent niet gebonden door contractuele beperkingen.

Het nadeel is dat je ook opdraait voor hogere kosten voor de financiering. Ook het onderhoud is volledig voor jouw rekening. 

Waarom een zakelijke lease voor je voertuig?

Een andere populaire vorm van financiering die door kleinere bedrijven wordt gebruikt, is leasing van bedrijfswagens. 

Het voordeel van leasing is dat je zich als ondernemer misschien wel een duurdere en modernere auto kunt veroorloven, omdat je een maandelijkse kost in de vorm van huur krijgt. 

Het nadeel is dat het bedrijf niet de eigenaar van de bedrijfsauto is, maar de leasemaatschappij.

4 zaken die verschillen tussen een zakelijke autolening en een lease

In het kort is een zakelijke lease duurder op lange termijn en een zakelijke autolening iets goedkoper. Geld en looptijd zijn niet de enige doorslaggevende factoren in het verhaal. Bekijk onderstaande tabel. 

Zakelijke lease of een zakelijke lening?

Laten we even meer in detail kijken naar die verschillen… 

1 Betalingen

Zowel een zakelijke autolening als het leasen van een bedrijfsvoertuig brengt initiële kosten met zich mee. 

  • Ga je lenen? Dan kan dat een aanzienlijke aanbetaling vergen, wat je onmiddellijke cashflow kan aantasten. 

Daarnaast kan je vaak ook maar maximum 1-2x je maandomzet lenen. Heb jij een auto van 50.000 euro nodig, maar je verdient maar 7.000 per maand? Dan wordt het moeilijk. 

Ga je niet naar een alternative financier, maar naar de bank om een auto te kopen? Dan kan je je verwachten aan maandelijks meer te moeten betalen aan rente dan aan aflossing. De aankoop van een auto vergt cashflow op korte termijn en kan een invloed hebben op jouw verdere vermogen om bijkomende bedrijfsleningen aan te gaan.

  • Ga je leasen? Dan is echter meestal een borgsom nodig, die meestal gelijk is aan één maand betaling. 

Ben jij in het geval dat je geen autolening kan krijgen omdat je omzet te laag is? Bekijk dan zeker die mogelijkheid om te leasen.

Een auto leasen kan lagere maandelijkse betalingen betekenen op korte termijn. Daardoor blijft je onmiddellijke cashflow onder controle. Door de lagere betalingen kan je het je veroorloven om een gemoderniseerde auto te rijden die normaal buiten je prijsklasse zou liggen. 

Pas wel op! 

Op lange termijn kan de overgang van de ene lease naar de andere echter tot hogere kosten leiden. De aankoop van een auto wordt na verloop van tijd een gunstiger optie voor de waarde, omdat de betalingen stoppen zodra de lening is afbetaald.

2 Onderhoud

Regelmatig geplande onderhoudscontroles en reparaties zijn van cruciaal belang. Waar hoe en wie er voor dat onderhoud opdraait, verschilt tussen een autolening of een lease.

Afhankelijk van de overeenkomst zijn leasewagens voorzien van een bepaalde vorm van onderhoud, bepaalde reparaties en zelfs gratis olieverversing! Dat kan de stress van een autoreparatie wel wat verlichten. Een lease-overeenkomst dekt ook basisslijtage. 

Pas wel op! Alles wat afwijkt van het normale kan resulteren in boetes. 

Bij een zakelijke autolening ben je niet gebonden aan een contract. Jij, als eigenaar, hebt alle verantwoordelijkheid. Jij draagt dan alle kosten.

3 Kilometers

Om te beslissen of je een auto koopt of least voor een klein bedrijf, moet u duidelijk zijn over het doel van het voertuig. Als u dit weet, kunt u bepalen hoeveel kilometer u per jaar wilt rijden.

Een lease-overeenkomst komt met een kilometervergoeding die bepaalt hoeveel kilometer je met je wagen mag rijden. Als jij meer kilometers aflegt? Dan kan het zijn dat je hiervoor extra kosten moet betalen. En die lopen snel op. 

Ben jij taxiservice, zit je in logistiek of rijden jij en/of je medewerkers veel naar klanten? Dan zal een zakelijke autolening makkelijker op lange termijn voordeliger uitvallen. 

Je hoeft je rijtijd dan niet te beperken. Jij bent immers dan de volledige eigenaar.

4 Personalisering

Je hebt ze vast al wel zien rondrijden? Bestelwagens met een groot logo erop. Vrachtwagens met een telefoonnummer.

Bedrijven willen gebruik maken van voertuigmarketing. Dat wilt zeggen hun wagenpark uitrusten met bedrijfsstickers. Bij een zakelijke autolening staat niets je in de weg dat te doen.

Pas wel op bij een geleasede wagen! Die moet worden teruggebracht in bijna showroom conditie, afgezien van normale slijtage en scheuren. Aanpassingen zijn dan vaak niet toegestaan voor deze voertuigen. Doe je het toch? Dan kan dat leiden tot aanzienlijke kosten.

Hoe de beste zakelijke autolening of lease vinden? 

Je merkt het…

Een voertuig leasen of een zakelijke autolening aangaan: je moet over veel dingen nadenken. Ben jij er nog niet uit? Heb je vragen of wil je even persoonlijk erover spreken? Bij KOMPAR helpen we je graag. 

Eerder opzoek naar een financiering? Met je transactiehistorie van het laatste jaar van je bedrijf, doe je een aanvraag bij ons. 

Binnen 24 uur krijg je dan een reactie van +10 kredietverleners en banken. Je kan dan de financiering kiezen die het beste bij je bedrijf past. Zo vinden wij voor jou de meeste passende, of beste zakelijke lening. 

Al ons advies is compleet gratis. Wij zijn er om jou te helpen! 

Zakelijke autolening met Kompar


Hoe kunnen we je helpen?