Welke benodigde documenten voor je lening

Benodigde informatie, vereisten en criteria voor een zakelijke lening

Ken je de benodigde documenten voor je lening? Voor je bedrijf / zakelijke investering? Hoe je ze kan uploaden? Wat met ID en afschriften? Lees hier meer.

 • Cedric Roels
 • 6
  minuten leestijd
 • Laatste update:
  October 14, 2022

In deze blog lees je over:

 • check
  3 punten om een zakelijke lening aan te vragen
 • check
  Wat wordt daarna gecheckt?
 • check
  Wat met persoonlijke borgstelling?

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

 • check
  Vergelijk 15+ verschillende financiers
 • check
  Gratis persoonlijk advies
 • check
  Tot 1 miljoen, antwoord <24h.
Bekijk mijn opties

We weten allemaal dat het voor bedrijven steeds eenvoudiger wordt om financiering aan te trekken. Het vereist echter wel enige basiskennis en een aantal algemene vereisten waar rekening mee gehouden moet worden. Deze eisen zijn gemaakt voor banken, kredietverleners en ondernemers om tijd te besparen en de risico's te verkleinen. Als u van plan bent om voor het eerst een zakelijke lening af te sluiten, is het wellicht de moeite waard om dit artikel over basis leningvereisten te lezen.

De volgende drie punten zijn belangrijk voor kredietverleners bij het aanvragen van een zakelijke lening

Gewenst leenbedrag

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het eerste vereiste voor het aanvragen van een zakelijke lening is dat u de kredietverleners laat weten hoeveel geld u wilt lenen. Als u zakelijke lening aanvraagt ten behoeve van een investering, dan houdt u met het bepalen van de gewenste hoogte van de lening rekening met de beschikbare cashflow die u onderneming heeft om de lening terug te betalen. Bij het aanvragen van een zakelijke krediet moet u bij het gewenste leenbedrag rekening houden met de omzet van het bedrijf. Voor een krediet is een goede vuistregel is dat u ongeveer evenveel kunt lenen als de maandomzet van uw bedrijf. Dit kan uiteraard verschillen tussen kredietverleners. Als een bedrijf sterke en duurzame resultaten kan voorleggen, is de kans om grotere bedragen te lenen groter.

Gewenste looptijd

Het is belangrijk om er goed over na te denken hoe lang u de zakelijke lening nodig denkt te hebben. Bij een investering kunt u overwegen de aflossing gelijk te stellen aan de afschrijvingstermijn, deze is doorgaans 5 jaar voor investeringen in machines, auto's en verbouwingen. Bij een zakelijk krediet kunt u overwegen om een kortlopende oplossing te zoeken (bijvoorbeeld voor minder dan een jaar) of een structureel krediet waar u komende jaren over kan beschikken. Mocht de financieringsbehoefte voor een korte termijn zijn, dan adviseren wij om een liquiditeitsprognose te maken waarmee u een goede inschatting kan maken over de noodzakelijke looptijd.

Leendoel

Kredietverleners moeten weten hoe het bedrijf van plan is het geleende bedrag te gebruiken. Hoe specifieker u in uw kredietaanvraag bent met het financieringsdoel van de zakelijke lening, hoe beter dit is voor de slagingskans voor het aanvragen van een zakelijke lening.

Vervolgens gaan de kredietverleners na of uw bedrijf aan bepaalde criteria voldoet om een zakelijke lening te krijgen

De kredietwaardigheid van uw bedrijf

De kredietwaardigheid van een bedrijf is een belangrijk criteria voor de haalbaarheid van uw aanvraag voor een zakelijke lening. Banken en kredietverleners beoordelen vaak de historische resultaten van uw onderneming en de recente ontwikkelingen van de transacties op uw zakelijke rekening. Met deze informatie wordt een risicoprofiel van uw bedrijf geschetst, welke vervolgens een grote invloed heeft op de haalbaarheid van uw financieringsaanvraag.

Over het algemeen is het een goed idee om wanneer u een zakelijke lening aanvraagt, documenten te uploaden die de financiën van het bedrijf beschrijven. De belangrijkste documenten zijn de jaarrekening en de transactiehistorie van het bedrijf. We raden al onze klanten aan om deze informatie te uploaden, wij zien namelijk dat de slagingskans voor het verkrijgen van een zakelijke lening substantieel toeneemt als deze informatie aan de kredietverleners beschikbaar wordt gesteld. Mocht u hier moeite mee hebben, dan kunt u terecht bij uw boekhouder, accountant of een adviseur van Kompar, ook wij helpen u graag verder.

Aantal jaren actief

Kredietverleners zullen controleren hoe lang uw bedrijf al actief is en hoe lang u het bedrijf runt. Hoe langer het bedrijf bestaat en hoe langer u het bedrijf leidt, hoe groter de kans is dat u in aanmerking komt voor een zakelijke lening. Met een goede onderbouwing kunnen echter ook starters in aanmerking komen voor een zakelijke lening, dit behoeft echter een goed ondernemingsplan.

Industrie / branche

De branche waarin uw bedrijf actief is kan uw kansen op een zakelijke lening beïnvloeden, aangezien verschillende branches verschillende risico's kennen. De meeste kredietverstrekkers kijken naar verschillende branchespecifieke omstandigheden en risico's. Het kan de moeite waard zijn om een aanvraag in te dienen bij zoveel mogelijk kredietverstrekkers, aangezien sommige kredietverstrekkers gespecialiseerd zijn en de voorkeur geven aan bepaalde soorten industrieën.

Kredietwaardigheid van jou als privépersoon

Aangezien een persoonlijke garantie in veel gevallen vereist is als zekerheid in voor een zakelijke leningen, wordt gedaan ook uw persoonlijk kredietwaardigheid en financiële positie beoordeeld. Deze beoordeling volgt doorgaans nadat u een aanbieding voor een zakelijke lening heeft ontvangen en ervoor heeft gekozen om hiermee door te gaan.

Ondernemingsplan (niet altijd bij de kredietverleners van KOMPAR)

Een businessplan kan voor sommige kredietverleners een vereiste zijn bij het aanvragen van een zakelijke lening. Over het algemeen stellen onze kredietverleners geen vereiste aan dit document, maar het is een groot pluspunt als je een gedegen ondernemingsplan kunt overleggen. Hier vindt u tips en advies over het schrijven van een ondernemingsplan.


Persoonlijke borgstelling

Een persoonlijke borgstelling of garantie is de meest voorkomende vorm van zekerheid onder onze kredietverleners. Over het algemeen moet degene die borg staat voor een zakelijke lening een persoon zijn met een goed inzicht in de zaken en financiën van het bedrijf. In het geval van een eenmanszaak is de de eigenaar altijd de garantsteller van het bedrijf, terwijl het voor alle andere vormen van bedrijf een bestuurslid (of vennoot in een vof), CEO of eigenaar kan zijn.

KOMPAR en zakelijke leningen

Wanneer uw bedrijf financiering nodig heeft of wanneer u de mogelijkheden wilt onderzoeken van wat er voor uw onderneming mogelijk is, is het goed idee om via Kompar een zakelijke lening aan te vragen. De aanvraag duurt slechts één minuut. Tijdens het aanvraagproces heeft u de mogelijkheid om additionele documenten te uploaden die zoals de documenten die we hierboven hebben genoemd. Uw aanvraag wordt vervolgens naar alle banken en geldverstrekkers gestuurd die met Kompar werken. Bij eventuele aanbiedingen krijgt u een duidelijke vergelijking en overzicht zodat u de zakelijke lening kunt kiezen die het beste bij uw bedrijf past.

Benodigde informatie met Kompar