Zakelijk Krediet vs. Zakelijke Lening: Wat kies je best?
Er zijn heel wat verschillende producten als het gaat over zakelijke financiering. Er zijn creditcards, PIN-leningen, crowdfunding, vastgoedleningen, … etc. Maar meer centraal staat het verschil tussen het doorlopend krediet, of zakelijke krediet vs. zakelijke leningen.
Wat is een zakelijk doorlopend krediet?
Een zakelijk doorlopend krediet is een flexibele vorm van financiering. Hierbij krijg je een kredietlimiet die je kan gebruiken wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld 10.000 euro. Heb je nu maar 6.000 euro nodig? Geen probleem, dan neem je 6.000 euro op en moet je enkel rente betalen over 6.000 en niet 10.000 euro.
Het grootste voordeel van een doorlopend krediet is de flexibiliteit, aangezien bedrijven alleen rente betalen over het bedrag dat ze daadwerkelijk hebben opgenomen. En wat als je de 6.000 euro weer terugbetaalt? Dan kan je weer opnieuw gebruik maken van de hele limiet!
Verschillen met een zakelijke lening:
Flexibiliteit:
Een zakelijk doorlopend krediet biedt meer flexibiliteit dan een zakelijke lening. Bij een doorlopend krediet kunnen bedrijven herhaaldelijk geld opnemen en aflossen, zolang ze binnen de vastgestelde kredietlimiet blijven. Je beslist zelf hoe die aflossing verloopt. En je kiest zelf wanneer je hoeveel geld opneemt,
Dit is anders bij een zakelijke lening. Hier moet je alles in 1 keer terugbetalen volgens een vastgesteld schema.
Rentestructuur:
Bij een zakelijk doorlopend krediet betaalt een bedrijf alleen rente over het opgenomen bedrag. De rente wordt maandelijks berekend op basis van het uitstaande saldo.
Ook dat is anders bij een zakelijke lening. Dan betaal je rente over het volledige geleende bedrag. Zelfs al gebruik je maar een deel van de lening dan nog moet je rente betalen over het hele bedrag.
Toegang tot kapitaal:
Een zakelijk doorlopend krediet biedt je de mogelijkheid om direct toegang te hebben tot extra kapitaal wanneer nodig. Je kan het geld immers meerdere keren gebruiken. Je gebruikt het, betaalt het en je kan het weer opnieuw gebruiken.
Bij een zakelijke lening is dat ook verschillend. Dan krijg je maar 1x toegang tot het geld. Betaal je het af? Dan moet je de zakelijke lening weer opnieuw aanvragen.
Voor wie is een zakelijk doorlopend krediet interessant?
Een zakelijk doorlopend krediet is met name interessant voor de volgende situaties
Voorraadfinanciering:
Ben je actief in (online) retail? Dan is de kans groot dat je meerdere keren per jaar, zo niet iedere maand, nood hebt aan extra voorraad. In plaats van elke keer opnieuw beroep te doen op een lening, kan je met een doorlopend krediet constant toegang hebben tot financiering.
Opnieuw is flexibiliteit hier het grote voordeel van een zakelijk krediet over een zakelijke lening.
Ben je een grote speler met meer dan 100.000 euro aan omzet per maand? Ook dan kan je perfect beroep doen op een zakelijk krediet. Deze gaan tot over het miljoen.
Werkkapitaal:
Heb je heel wat kosten voor je dagelijkse bedrijfsvoering? Denk aan het betalen van leveranciers, salarissen of andere operationele kosten: gas, electriciteit, je kantoor, …
Ook dan kan een doorlopend krediet gunstig zijn. Het biedt de mogelijkheid om geld op te nemen wanneer dat nodig is en af te lossen wanneer er voldoende cashflow is. Dit zorgt voor een soepelere cashflow en helpt de liquiditeit van het bedrijf op peil te houden.
Of in andere woorden, het zorgt voor meer ademruimte wanneer je kosten even hoger zijn dan verwacht.
Projecten met onzekere kosten:
Ben je actief in vastgoed? Of run je een agentschap? Of maak je grote projecten en zijn er vele onvoorziene kosten?
Net als in het vorige voorbeeld is een zakelijk krediet dan interessanter dan een zakelijke lening. Bij een zakelijke lening moet je de rente terugbetalen over de hele som. Dat kan nadelig zijn zeker als de kosten minder zijn dan verwacht.
Bij een zakelijk krediet moet je enkel rente betalen over het bedrag dat je gebruikt. Dat betekent minder rentekosten als de kosten van je project blijken mee te vallen.
Ondernemingen met lange betaaltermijnen:
Ben je actief in de bouw of in transport? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met lange betaaltermijnen. Met andere woorden, iedere factuur neemt aardig wat tijd in beslag voor ze betaald wordt.
Een zakelijk krediet is dan interessant omdat je dan doorlopend toegang hebt tot wat extra geld. Zo kan je je leveranciers tijdig betalen terwijl je wacht op de betaling van je facturen.
Opnieuw, het helpt je onderneming met wat extra ademruimte als het even moeilijk wordt.
Kosten en verstrekkers van een zakelijk krediet
Er zijn heel wat eisen en zaken die maken dat je meer of minder rente betaalt op een zakelijk krediet. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de som die je nodig hebt. Hoe oud je onderneming is. Hoe veel andere verplichtingen je al hebt. Of hoe sterk je omzet schommelt.
Hieronder geven we je daarom een overzicht van alle financiers binnen ons netwerk die een zakelijk krediet aanbieden. En ook wat zij aanrekenen als kosten.
October
October is een financier, oorspronkelijk afkomstig uit Parijs. Zij bieden de meest voordelige voorwaarden aan. Je moet rekenen op een eenmalige afsluitfee van 4% over de hele som en maandelijkse beheerskosten. Deze zijn 0.75% - 1% per jaar, maar maandelijks aangerekend.
Daarnaast heb je toegang tot het zakelijk krediet tot 72 maanden en kan je een jaarlijkse rente voorzien vanaf 7%. Het maximumbedrag is 500.000 euro.
Opgelet! Hiervoor moet je onderneming minstens 3 jaar oud zijn, 250.000 per jaar verdienen, een positief eigen vermogen en een positief nettoresultaat bezitten. Verder moet je ook alle jaarcijfers van de laatste drie jaar compleet hebben en minstens 3 mensen werkzaam hebben binnen de onderneming.
CapitalBox
CapitalBox is onderdeel van de Ferratum Group. Een van oorsprong Zweedse partij die zowel leningen en doorlopend krediet aanbiedt. Hun voorwaarden zijn iets minder gunstig maar nog steeds interessant. Je moet rekenen op een eenmalige afsluitfee van 1.5% over de hele som.
Daarnaast heb je toegang tot het zakelijk krediet tot 36 maanden en kan je een jaarlijkse rente verwachten vanaf 10%. Het maximumbedrag is 50.000 euro.
Opgelet! Hiervoor moet je onderneming minstens 2 jaar oud zijn, 200.000 per jaar verdienen, geen negatieve actieve BKR hebben en toegang hebben tot je jaarcijfers, kolommenbalans, BTW-aangiftes en IB-aangiftes.
OPR Bedrijfskrediet
OPR-bedrijfskrediet is eveneens van Zweedse origine. Hun voorwaarden zijn kostelijker maar zeker ook interessant. Je moet rekenen op een kost per opname van 3% van het opgenomen bedrag.
Daarnaast start de rente vanaf 2.49% per maand of 34% per jaar. Het maximumbedrag is 40.000 euro.
Opgelet! Hiervoor moet je onderneming minstens 1 jaar oud zijn, mag je geen actieve negatieve BKR registratie hebben en moet je voldoende ruimte in je cashflow hebben of reeds bestaande reserves hebben opgebouwd. Daarnaast moet je een positief eigen vermogen hebben, geen verlies maken en geen andere financieringen hebben lopen bij andere partijen.
Bridgefund
Bridgefund is een Nederlandse partij in hart en nieren. Zij hebben ook kostelijk plaatje maar nemen wel meer risico aan en hebben dus minder eisen. Je moet rekenen op eenmalige kost per opname van 2% over het opgenomen bedrag.
Daarnaast start de rente vanaf 1.30% per maand of 16.76% per jaar. Het maximumbedrag dat je kan lenen is 250.000 euro.
Opgelet! Bridgefund is de enige partij die niet naar een negatieve actieve BKR kijkt. Je moet minimaal 6 maanden oud zijn en je kan naar onze ervaring maximaal 1.75x je maandomzet lenen. Heb je een maandomzet van 10.000 euro? Dan kan je naar onze ervaring maximaal 17.500 euro lenen.
Als je hulp nodig hebt of alle partijen in 1 keer wilt benaderen, dan kan je beroep doen op de diensten van Kompar. Wij hebben een netwerk van 20+ financiers. Alles verloopt volledig digitaal, vanop afstand en meest belangrijk: onze service is volledig gratis. Interesse? Aanvragen kan hierboven.