Zakelijke Lening als ZZP’er: kan dat?

Zakelijke lening ZZP
10/5/2022

Als ZZP’er een zakelijke lening krijgen, kan soms een hele opdracht lijken. Er zijn namelijk nog al wat termen en begrippen om eigen te maken. Bij KOMPAR is het onze doelstelling dit allemaal helder, duidelijk en transparant te maken voor jou. Laten we beginnen bij de verschillen tussen de voorwaarden voor zzp’ers en andere ondernemers.

Vergelijk zakelijke leningen - volledig gratis

Zakelijke leningen tot € 1 miljoen

Zakelijke lening aanvragen

Vergelijk 20+ kredietverstrekkers

Beste voorwaarden, meerdere aanbiedingen

Leningen vergelijken

Leen tot € 1 miljoen

Snel aanvragen, aanbiedingen in 24 uur

Bedrijfslening

Kompar biedt gratis advies

Wij helpen u aan meer aanbiedingen

Snelle bedrijfslening

Kies de beste bedrijfslening

Kies de lening die het best past bij uw bedrijf, ongeacht of de rente, aflossing of iets anders belangrijk voor u is.

Wat zijn de verschillen tussen een ZZP’eren andere ondernemers?

Het verschil zit in de eisen die aan een zakelijke lening voor zelfstandigen worden gesteld. Zo kunnen er extra voorwaarden worden gesteld. Er kan gevraagd worden om extra papierwerk, of om extra zekerheden te stellen. Het risico dat je als zzp'er niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen is immers groter dan bij andere bedrijfsvormen.

Maar dat hoeft geen obstakel te zijn: zzp'ers kunnen bij KOMPAR ook gewoon een zakelijke lening of zakelijk krediet aanvragen. Via onze persoonlijke aanpak, ontvang je binnen twee dagen antwoord over de mogelijkheden. Wij nemen die last uit jouw handen.

Let wel: een lening is en blijft een lening. Het proces is immers hetzelfde voor een eenmanszaak als voor een multinational. Jij vergelijkt mogelijke leningen of kredieten, dient je aanvraag in en verstrekt de gevraagde gegevens. De kredietverstrekker beoordeelt vervolgens je aanvraag. Krijg jij de lening toegekend? Dan ontvang je het geld en besteed je het zoals aangegeven aan de kredietverlener. Daarna, betaal je in termijnen je lening of het krediet terug. Een zzp'er is in dit opzicht niet anders dan een andere ondernemer.

Wat is het verschil met een persoonlijke lening?

Een lening is een lening, maar een zakelijke lening is geen persoonlijke lening. Dit betekent dat je het geleende geld alleen mag gebruiken voor je bedrijf. Dit kan verwarrend zijn als je bijvoorbeeld een auto financiert. In dat geval mag je de auto alleen zakelijk gebruiken en niet voor privé doeleinden.

Let wel: Voor een zakelijke lening moet je een zakelijke rekening gebruiken. Met een persoonlijke lening is dit moeilijker, omdat dan alle zakelijke transacties en persoonlijke uitgaven door elkaar lopen. Voor een financier wordt het dan een hele klus om duidelijk te maken wat bij wat hoort. Een kredietverlener heeft altijd nood aan een duidelijk overzicht.

Een zakelijke lening of een doorlopend krediet?

Wat is het verschil tussen een zakelijke lening en doorlopend krediet? Dit zijn verschillende manieren waarop je als ondernemer geld kunt lenen. Wij lichten de verschillen even toe:

Zakelijke lening

Bij KOMPAR vind je de meeste alternatieve aanbieders van zakelijke leningen in Nederland. Het verschil met een zakelijk krediet is dat je in dit geval de lening in maandelijkse termijnen terugbetaalt, waarna je het afgeloste bedrag niet meer kunt opnemen. Afgelost is dus afgelost. De kredietverstrekker en de aanvrager van de lening spreken ook vooraf een rentevoet af. Deze staat dus vast, in tegenstelling tot de flexibele rente bij een zakelijke lening. Voor zelfstandigen gelden strenge eisen. Ook wordt de zakelijke lening vaak geregistreerd bij het BKR, lees daarover later meer.

Doorlopend krediet

Zelfstandigen hebben soms te maken met (minder)goede verkoopcijfers of klanten die niet tijdig betalen. In dat geval kan je financiële buffer al snel opdrogen. Een doorlopend krediet (soms ook wel een zakelijk krediet of een rekening courant krediet genoemd) kan dan een interessante optie zijn om de cashflow op orde te houden. Een doorlopend krediet kan je bekijken als een flexibele lening. Dit betekent dat je afgeloste bedragen kunt lenen tot aan een bepaalde grens, de kredietlimiet. Omdat het een flexibele lening is, zijn de looptijd en de rente van het krediet variabel. Eenmaal afgelost, kan je dus het bedrag weer opnemen.

Let wel: een doorlopend krediet voor ZZP'ers wordt meestal geregistreerd bij het BKR. Zo wordt duidelijk hoeveel er is geleend ,hoeveel er is terugbetaald en welke reputatie je als ondernemer hebt als het gaat om het terugbetalen van de lening.

Ben je altijd gebonden aan het BKR?

Er zijn een aantal kredietverstrekkers die de zakelijke lening registreert bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Maar er zijn er ook kredietverstrekkers die dit niet doen. Als ZZP'er heb je dus de keuze om geld te lenen met of zonder BKR.

Let wel: het BKR registreert leningen van alle Nederlanders. Dit biedt bescherming tegen overkreditering. Leen je zonder BKR registratie? Houd er dan rekening mee dat je de lening ook moet kunnen terugbetalen.

Ben je als zzp'er op zoek naar een zakelijke lening? Bij KOMPAR vergelijk je snel financiers geschikt voor elk bedrijf van multinational tot zzp’er. Dit betekent dat je geld kunt lenen voor je zaak, zelfs als je nog maar net bent begonnen.

Help! Ik heb een BKR-registratie

Heb je een negatieve registratie in het systeem bij het BKR? Geen man overboord, er zijn nog steeds mogelijkheden om een zakelijke lening te krijgen, al is het wel wat lastiger.

Kredietverstrekkers gaan dit vaak controleren. Zij willen er immers zeker van zijn dat je voldoende eigen vermogen hebt om je lening dadelijk terug te betalen, en of je een goede reputatie hebt opgebouwd. Betaal je je schulden af? Ben je altijd netjes op tijd? Dat geeft blijk van een goede reputatie. Lees hier meer over de mogelijkheden voor een zakelijke lening met een negatieve BKR registratie.

Tenslotte, moet ik jaarcijfers hebben voor een zakelijke lening?

Een aantal aanbieders van kredieten en zakelijke leningen kijkt niet naar je jaarcijfers. Noch naar je BKR-registratie. In plaats daarvan kijken deze aanbieders naar de maandomzet en cashflow. Er zijn aanbieders die eisen dat een bedrijf een bepaalde minimale omzet moet hebben.

Andere aanbieders vragen wel om jaarcijfers. Meestal is dit beperkt tot 1 jaar. Besta je nog niet zo lang? En beschik je dus niet over deze gegevens? Dan kunnen deze aanbieders niets voor je betekenen. Je risico is in hun ogen dan te hoog. Concreet wilt dat zeggen dat ze dan denken dat je niet aan je betalingsverplichting zal kunnen voldoen.

Nu een zakelijke lening aanvragen als ZZP'er?

Wij van KOMPAR onderzoeken graag de mogelijkheden voor jou, ook in het geval je nog geen jaarcijfers hebt of een BKR-registratie hebt. Dien hier een aanvraag in en wij onderzoeken de mogelijkheden, volledig gratis en vrijblijvend!


Zakelijke lening ZZPer
138an Group AB ©2022