Zakelijke Hypotheek - Alles dat je moet weten

Een zakelijke hypotheek is een vorm van zakelijke financiering die ondernemers kan helpen om hun bedrijfsdromen waar te maken. Het is een manier om financiering te verkrijgen voor zakelijke investeringen, zoals de aankoop van vastgoed of de financiering van grotere projecten.

Zakelijke Hypotheek
 • Cedric Roels
  Cedric Roels
 • 3
  minuten leestijd
 • Laatste update:
  May 31, 2023

In dit artikel lees je over:

 • check
  Voordelen van een zakelijke hypotheek
 • check
  Nadelen van een zakelijke hypotheek
 • check
  Voorwaarden voor een zakelijke hypotheek

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

 • check
  Vergelijk 15+ financiers
 • check
  Gratis persoonlijk advies
 • check
  Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

Een zakelijke hypotheek gezocht? Waar vind je dat?

Een zakelijke hypotheek is een vorm van lening specifiek bedoeld voor de financiering van zakelijk vastgoed. Denk dan aan kantoorruimtes, een winkel, een opslagplaats, … etc. 

Let wel: dit kan ook een huis zijn als je dit voor je zakelijke activiteiten gaat gebruiken. 

Hoe werkt een zakelijke hypotheek?

Een zakelijke hypotheek werkt op een vergelijkbare manier als een hypotheek voor een woning. Maar er zijn enkele belangrijke verschillen. 

Bij een zakelijke hypotheek wordt het zakelijke vastgoed dat wordt gefinancierd als onderpand gebruikt.Betaal je dan niet terug? Dan geef je de financier het recht heeft om het vastgoed te verkopen om zo het uitstaande bedrag te dekken.

Het verkrijgen van een zakelijke hypotheek vereist meestal een grondige beoordeling van zowel het zakelijke als het financiële profiel van de onderneming. De financier zal kijken naar factoren zoals je kredietwaardigheid, de waarde van het vastgoed, de verwachte inkomsten uit het vastgoed, en de ervaring en stabiliteit van je onderneming.

Nodige documenten voor een zakelijke hypotheek

Voor een zakelijke hypotheek zijn vaak heel wat documenten nodig. Je moet de financier immers een goed beeld geven over de huidige waarde van je vastgoed. Waarvoor je het nodig hebt. Wat de waarde kan zijn in de toekomst. En het belangrijkste: of je onderneming in staat is om de zakelijke hypotheek weer te gaan terugbetalen.

Hier heb je een overzicht van de benodigde documenten:

 • Zakelijke transactiehistorie van je onderneming van de laatste 12 maanden
 • Jaarcijfers van de laatste 3 jaar (of korter als je minder lang actief bent)
 • Je laatste inkomstenbelastingsaangifte kan worden gevraagd
 • Een memorandum (beschrijving) waarvoor je je hypotheek nodig hebt
 • Een taxatierapport met de waarde van het vastgoed. 

Dit is een overzicht van wat meestal gevraagd wordt. Het kan zijn dat er meer of minder nodig is. Daarom raden we aan dat je Kompar best eerst even een e-mail stuurt met je vragen. Zo kunnen we je - gratis en vrijblijvend - begeleiden naar de financier met de beste voorwaarden.

Waar kan je een zakelijke hypotheek krijgen?

Er zijn verschillende partijen waar je terecht kan voor een zakelijke hypotheek. Dat kunnen de Nederlandse grootbanken zijn zoals Rabobank, ING, Abn Amro, KNAB, … etc. Maar ook alternatieve spelers zoals October, Voordegroei en Collin Crowdfund. 

Let wel! Een zakelijke hypotheek is niet op 1, 2, 3 geregeld. Het kan best wat tijd in beslag nemen. En er zijn aardig wat documenten vereist. Hieronder heb je een overzicht.

Traditionele verstrekkers van een zakelijke hypotheek

In Nederland kun je voor een zakelijke hypotheek terecht bij verschillende banken. Denk dan aan de Rabobank, ING, ABN AMRO, KNAB en andere grote banken. 

Voor het MKB, ligt de rente die je kan verwachten tussen de 3.5% - 6.5%. 

Let wel! Een zakelijke hypotheek bij deze banken kan echter vaak een zeer formeel proces zijn. En veel tijd in beslag nemen. Het vereist vaak uitgebreide documentatie, grondige beoordelingen en strikte naleving van regelgeving en procedures.

Heb je daar geen tijd voor? Dan kan je best eens aankloppen met een alternatieve verstrekker. 

Alternatieve verstrekkers van een zakelijke hypotheek

October:

October is een online verstrekker van zakelijke leningen. Ze komen oorspronkelijk uit Parijs en zijn actief over meerdere Europese markten. Wat met zakelijk vastgoed bij deze partij? 

Deze partij is interessant voor een zakelijke lening voor bedrijfsvastgoed van €100.000 tot €2.000.000. Het is mogelijk om tot maximaal 100% van de marktwaarde van het bedrijfsvastgoed te financieren. 

Het vastgoed fungeert als onderpand voor de hypotheek en wordt als eerste hypotheekrecht gevestigd. Verder kan je na 9 maanden boetevrij aflossen. Een herfinanciering kan ook. Maar enkel na 7 jaar. 

Bij October, kan je je verwachten aan een rente vanaf 6.0% per jaar. 

Collin Crowdfund:

Collin Crowdfund is een Nederlands crowdfundingplatform. Hier kan je terecht voor allerlei zakelijke leningen. Maar ook voor een zakelijke hypotheek. 

Collin Crowdfund biedt leningen aan vanaf €25.000 tot €2.500.000. 

De leningstructuur is vaak een lineaire lening met een aflossingsvrije gedeelte. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor een aflossingsvrije lening met een kortere looptijd. Als zekerheid wordt er een hypotheek gevestigd op het onderpand, net zoals bij October.

Hier kan je je verwachten aan een rente vanaf 5.5% per jaar. 

Voordegroei:

Voordegroei is een Nederlands crowdfundingplatform dat zich richt op het financieren van groeiende ondernemingen. Naast leningen voor bedrijfsgroei bieden ze ook financiering aan in de vorm van zakelijke hypotheken.

Voordegroei biedt zakelijke hypotheken vanaf €100.000 tot €5 miljoen. De aflossing gaat meestal over een periode van 20 jaar. 

Er zijn ruime mogelijkheden tot vervroegd aflossen. De financiering kan wel tot maximaal 80% van de marktwaarde gaan. Afhankelijk van de onderliggende bedrijfsresultaten kan de financiering uitzonderlijk hoger zijn. 

Je kan je verder verwachten aan een rente vanaf 3.5%. Deze kan beter als je bereid bent een hogere eigen inbreng aan te bieden. Ofwel als je uitzonderlijke bedrijfsresultaten hebt. 

Hoe kunnen we je helpen?