Zakelijke Hypotheek - Alles dat je moet weten

Een zakelijke hypotheek is een vorm van zakelijke financiering die ondernemers kan helpen om hun bedrijfsdromen waar te maken. Het is een manier om financiering te verkrijgen voor zakelijke investeringen, zoals de aankoop van vastgoed of de financiering van grotere projecten.

Zakelijke Hypotheek
 • Cedric Roels
  Cedric Roels
 • 3
  minuten leestijd
 • Laatste update:
  February 3, 2023

In dit artikel lees je over:

 • check
  Voordelen van een zakelijke hypotheek
 • check
  Nadelen van een zakelijke hypotheek
 • check
  Voorwaarden voor een zakelijke hypotheek

Zakelijke lening zoeken met Kompar?

 • check
  Vergelijk 15+ financiers
 • check
  Gratis persoonlijk advies
 • check
  Tot 1 miljoen. Antwoord <24u.
Bekijk mijn opties

Een zakelijke hypotheek is een vorm van zakelijke financiering die ondernemers kan helpen om hun bedrijfsdromen waar te maken. Het is een manier om financiering te verkrijgen voor zakelijke investeringen, zoals de aankoop van vastgoed of de financiering van grotere projecten. 

Voordelen van een zakelijke hypotheek

Een zakelijke hypotheek biedt vele voordelen ten opzichte van andere vormen van zakelijke financiering, zoals een doorlopend krediet of een zakelijke lening. 

 1. Lagere rentetarieven: Ten eerste biedt een zakelijke hypotheek vaak lagere rentetarieven dan andere vormen van zakelijke financiering. 

De rente voor dit product start op 2,5% en gaat tot 7%. Dit is wel afhankelijk van de financier die je aanspreekt en het risico van je project.

 1. Flexibiliteit: Daarnaast is het ook een meer flexibele oplossing, omdat ondernemers de lening kunnen aanpassen aan hun specifieke financieringsbehoeften.
 1. Grotere financiering: Zakelijke hypotheken kunnen vaak grotere bedragen lenen dan consumentenkredieten. Dit maakt het een geschikte optie voor grotere zakelijke investeringen en projecten.
 1. Verbetering van kredietwaardigheid: Door dit product kan de kredietwaardigheid van een bedrijf verbeteren. Dit maakt het mogelijk om in de toekomst gemakkelijker en goedkoper financiering te verkrijgen.
 1. Gebruik van onroerend goed als onderpand: Zakelijke hypotheken maken gebruik van onroerend goed als onderpand, wat kan leiden tot een verhoogde acceptatie van de lening door financiers.

Nadelen van een zakelijke hypotheek

Echter, er zijn ook enkele nadelen verbonden aan een zakelijke hypotheek. 

 1. Lange aanvraagprocedure: Het verkrijgen van een zakelijke hypotheek vereist vaak een grotere investering en een langere toepassingsprocedure dan andere vormen van zakelijke financiering. Ondernemers moeten ook de verplichtingen en verantwoordelijkheden begrijpen die samenhangen met het gebruik van dit product.
 1. Langere afbetalingstermijnen: Zakelijke hypotheken hebben vaak langere afbetalingstermijnen dan andere vormen van zakelijke financiering. Dit kan betekenen dat bedrijven langer vastzitten aan hun schulden.
 1. Complexere overeenkomsten: Zakelijke hypotheken zijn vaak complexere overeenkomsten dan andere vormen van zakelijke financiering. Dit kan moeilijk zijn om te begrijpen en te beheren voor bedrijven die niet bekend zijn met deze vorm van financiering.
 1. Risico op verlies van onroerend goed: Als een bedrijf niet in staat is om de lening af te betalen, kan het onroerend goed worden verbeurd verklaard. Dit betekent dat het bedrijf zijn bezittingen verliest en zijn zakelijke activiteiten moet staken.

Voorwaarden voor een zakelijke hypotheek

De voorwaarden voor een zakelijke hypotheek kunnen variëren tussen financiers en banken, maar hier zijn enkele veelvoorkomende eisen:

 1. Kredietwaardigheid: Bedrijven moeten over een bepaalde mate van kredietwaardigheid beschikken om in aanmerking te komen voor een zakelijke hypotheek. Dit omvat onder andere een goede credit score, winstgevendheid en liquiditeit.
 1. Onroerend goed: Er moet onroerend goed beschikbaar zijn als onderpand voor de lening. Dit onroerend goed moet voldoen aan de eisen van de financiers en banken, zoals waardebepaling en locatie.
 1. Zakelijke doelstellingen: Bedrijven moeten een duidelijk en haalbaar zakelijk plan hebben dat aantoont waarom ze de lening nodig hebben en hoe ze het geld gaan gebruiken.
 1. Afbetalingstermijn: Bedrijven moeten bereid zijn om de lening over een bepaalde periode af te betalen, die meestal enkele jaren tot een aantal decennia bedraagt.
 1. Juridische vereisten: Bedrijven moeten aan de juridische vereisten voldoen die gelden voor zakelijke hypotheken, waaronder de registratie van het onroerend goed en het afsluiten van verzekeringscontracten.

Juridsche vereisten

Er zijn verschillende juridische vereisten die gesteld kunnen worden voor een zakelijke hypotheek:

 1. Registratie van het onroerend goed: Het onroerend goed dat als onderpand wordt gebruikt voor de zakelijke hypotheek moet worden geregistreerd en op naam van de onderneming staan.
 1. Verzekeringscontracten: Bedrijven moeten verzekeringscontracten afsluiten om het onroerend goed te beschermen tegen bijvoorbeeld brand, natuurrampen en andere schade.
 1. Hypotheekakte: Er moet een hypotheekakte worden opgesteld en ondertekend die de voorwaarden van de zakelijke hypotheek vastlegt.
 1. Beperkingen in de titel: Er kunnen beperkingen worden opgenomen in de titel van het onroerend goed, zoals bijvoorbeeld beperkingen voor verkoop, verhuur of renovatie.
 1. Belastingverplichtingen: Bedrijven moeten de relevante belastingverplichtingen naleven, zoals de verplichting om hypotheekbelasting te betalen.
 1. Akte van Levering: Een Akte van Levering moet worden opgesteld wanneer het onroerend goed wordt verkocht of verhuurd.
 1. Erfdienstbaarheden: Er kunnen erfdienstbaarheden worden opgelegd aan het onroerend goed, zoals bijvoorbeeld een erfdienstbaarheid voor het aanleggen van nutsvoorzieningen.

Let wel! Deze lijst van juridische voorwaarden wordt niet standaard opgevraagd. Deze lijst dient daarom enkel om je een idee te geven van documenten en eisen die kunnen gevraagd worden. 

Waar vind je een zakelijke hypotheek?

Ondanks deze voorwaarden en mogelijke nadelen is een zakelijke hypotheek nog steeds een populaire keuze voor veel ondernemers. Als je op zoek bent naar een flexibele en duurzame manier om jouw bedrijf te financieren, dan is dit product wellicht de juiste keuze voor jou. 

Het is belangrijk om de verschillende opties te onderzoeken en de beste oplossing te kiezen die aansluit bij je specifieke financiële behoeften en doelen.

Er zijn verschillende banken die oplossingen aanbieden in Nederland. Hieronder staan een aantal bekende aanbieders:

 1. ABN AMRO
 2. Rabobank
 3. ING Bank
 4. Triodos Bank
 5. SNS Bank
 6. Knab Bank
 7. NIBC Bank
 8. BNG Bank
 9. LeasePlan Bank

Dit is echter geen uitputtende lijst, er zijn nog veel meer financiers en banken die zakelijke hypotheekoplossingen aanbieden. 

Hoe kunnen we je helpen?