Wat is crowdfunding?

Crowdfunding
13/10/2021

De laatste jaren is crowdfunding in Nederland en de rest van Europa steeds populairder geworden als een interessante en innovatieve manier voor ondernemers om bedrijfsplannen te ontwikkelen en markten te testen. Het kan bedrijven helpen om te investeren in nieuwe projecten, producten of diensten.

Vergelijk zakelijke leningen - volledig gratis

Zakelijke leningen tot € 1 miljoen

Zakelijke lening aanvragen

Vergelijk 20+ kredietverstrekkers

Beste voorwaarden, meerdere aanbiedingen

Leningen vergelijken

Leen tot € 1 miljoen

Snel aanvragen, aanbiedingen in 24 uur

Bedrijfslening

Kompar biedt gratis advies

Wij helpen u aan meer aanbiedingen

Snelle bedrijfslening

Kies de beste bedrijfslening

Kies de lening die het best past bij uw bedrijf, ongeacht of de rente, aflossing of iets anders belangrijk voor u is.

Crowdfunding betekent dat je als ondernemer of individu geld ophaalt bij een grotere groep financiers, die zowel individuen als andere bedrijven kunnen zijn. De fondsenwerving gebeurt meestal op een speciaal online platform. Een groot voordeel van crowdfunding is dat je een grote groep mensen kunt bereiken die bereid zijn hun geld aan jouw specifieke project te besteden. Dit kunnen mensen zijn die al van jou en jouw businessplan afweten, maar ook mensen die voor het eerst van je horen. Dat betekent dat je je product onmiddelijk kan testen en er reclame voor maken.

Verschillende vormen van crowdfunding

Crowdfunding is een relatief nieuw concept op de markt, maar een interessante vorm van alternatieve promotie. Er zijn verschillende vormen van crowdfunding, waarvan de meeste gebruik maken van online platforms. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van crowdfunding op basis van donaties, waarbij mensen geld doneren zonder daar iets voor terug te krijgen. Een andere vorm is crowdfunding op basis van beloning, waarbij de investeerder een soort beloning ontvangt, zoals een product. Beide vormen zijn manieren om een bedrijfsidee te testen en misschien te zien wat de vraag is. Een andere vorm is crowdfunding op basis van leningen, waarbij mensen zoals grotere investeerders zich kunnen verenigen om je bedrijf een lening te geven.

In ruil daarvoor betaal je als ondernemer een percentageaan degenen die in je project hebben geïnvesteerd. Let wel! Je moet aanbepaalde eisen voldoen om op het platform zichtbaar te zijn. De laatste vorm is crowdfunding in ruil voor aandelen. De laatste opties zijn populair voor definanciering van B2B-producten of andere grote projecten. Een voorbeelden van een populaire crowdfundingplatform is Collin Crowdfund, een partner van KOMPAR!

Voor- en nadelen van crowdfunding

Het grote voordeel: crowdfunding geeft toegang tot het publiek! Het publiek bepaalt of jouw bedrijfsplan in aanmerking moet komen voor een lening, die ze vervolgens direct verschaffen. Het is dus direct ook een mooie test of de markt interesse heeft in je product of dienst.

Nadelen heeft crowdfunding ook. Je moet er ook van bewust zijn dat crowdfunding een langdurig proces kan zijn, waarbij het moeilijk te voorspellen kan zijn hoeveel geld je daadwerkelijk zal kunnen ophalen. De ondernemer stelt vaak een investeringsdoel vast dat moet worden bereikt om het bedrijfsidee te kunnenverwezenlijken. Het wordt aanbevolen dat je een realistisch financieel doel voor je crowdfundingproject stelt. Vaak werken platformen immers met een mechanisme waarbij je enkel je geld krijgt als je investeringsdoel wordt opgehaald. Haal je minder op? Dan krijg je niets.

Leen geld voor je project via KOMPAR

KOMPAR heeft een partnerschap met Collin Crowdfund! Daarnaast hebben we partnerschappen met ruim 10 alternatieve financiers in Nederland. Een goede tip zou kunnen zijn om crowdfunding te combineren met een zakelijke lening, die in eerste instantie de kosten van een professionele campagne of opstartkosten kan dekken.

Als je snel aan financiering wilt komen, dan kan je beter een zakelijke lening overwegen in plaats van crowdfunding. Bij KOMPAR weten we dat het zoeken naar de juiste financiering voor je bedrijf opde markt een uitdagend en tijdrovend proces kan zijn. Op ons gratis online platform kan je snel en efficiënt een overzicht krijgen van leningaanbiedingen door gewoon een aanvraag in te vullen. Wij werken samen met meer dan 10 banken en kredietverstrekkers die tegemoet komen aan bedrijven die behoefte hebben aan zowel kleine als grotere leningen voor diverse doeleinden.

Een groot voordeel is dat je kostbare tijd bespaart, aangezien het invullen van een leningaanvraag op je mobiel, tablet of computer slechts enkele minuten in beslag neemt. Na slechts 24 uur heb je al toegang tot je leningaanbiedingen van onze kredietverstrekkers, die je live kan volgen via een link die je wordt toegestuurd. Daarna is het aan jou om de verschillende aanbiedingen van onze kredietverstrekkers te bekijken en te vergelijken. KOMPAR heeft al meer dan 5.000 verschillende bedrijven uit diverse sectoren aan een zakelijke lening geholpen. Wij helpen jouw bedrijf graag bij het vinden van een financieringsoplossing die afgestemd is op despecifieke omstandigheden en behoeften van jouw bedrijfstak. Interesse? Doe hier een aanvraag!


Crowdfunding
138an Group AB ©2021