Oef… Heb jij een project gepland en zijn de kosten hoger dan wat je kan dragen momenteel? Zoek je financiering? Maar geen idee wat je gaat betalen? Laten we dat eens bekijken...
Om inzicht te krijgen in de kosten die verbonden zijn aan een zakelijke lening, moet je alle tarieven en kosten bekijken.
→ Bekijk jouw financieringsmogelijkheden: een zakelijke lening [Gratis en vrijblijvend]
Wat is een lening en haar onderdelen? Laten we even stap per stap bekijken waar je kosten kan verwachten en hoeveel die dan zijn…
De hoofdsom van de lening is het oorspronkelijke bedrag dat je hebt geleend voor je leningaanvraag voor kleine ondernemingen en dat moet worden terugbetaald, plus eventuele rente.
Over het algemeen geldt dat elke betaling voor een lening eerst aangewend voor de verschuldigde kosten (bijvoorbeeld achterstallige betalingen).
Vervolgens wordt het resterende bedrag van je betaling toegepast op de verschuldigde rente, met inbegrip van achterstallige rente. Daarna wordt de rest van de betaling toegepast op de hoofdsom van je lening.
De leenrente is de kost om het geleende bedrag te lenen bovenop de hoofdsom van de lening. Sommige kredietverstrekkers kunnen de debetrentevoet meedelen als een dagpercentage of gewoon als een "rentevoet". Vraag om de rentevoet in jaarlijks kostenpercentage (JKP), zodat je je opties gemakkelijk kunt vergelijken.
De gemiddelde rentevoet van een bedrijfslening kan afhangen van het type kredietverstrekker en lening. Gemiddeld hebben leningen op afbetaling van banken en kredietverenigingen echter lagere tarieven. Nieuwe online spelers zijn duurder maar wel sneller dan de bank.
Het jaarlijks rentepercentage (JKP) is een jaarlijkse rente die wordt uitgedrukt als een percentage dat alle werkelijke jaarlijkse kosten over de looptijd van een lening weergeeft. Klopt: het omvat zowel het interest als alle andere vergoedingen en/of extra kosten.
Daarom is het JKP ideaal als vergelijkmiddel tussen kredietverstrekkers, creditcards of beleggingsproducten. Alle kredietverleners zijn wettelijk verplicht dit percentage te vermelden.
Het kennen van de gemiddelde rentetarieven op verschillende soorten zakelijke leningen kan je helpen bepalen of je een goede deal krijgt.
Hier zijn verschillende gemiddelde rentepercentages voor populaire vormen van zakelijke financiering:
Belangrijk! Dit zijn niet de JKPs.
De bovenstaande rentetarieven zijn exclusief de kosten die kredietverstrekkers in rekening kunnen brengen. Denk dan aan een afsluitprovisie op het geleende bedrag of een jaarlijkse vergoeding voor een zakelijke kredietkaart.
Sommige leningsvormen hebben eenmalige of jaarlijkse kosten voor het aanhouden van je rekening. Leningkosten variëren en zijn gebaseerd op het type lening. Hieronder vind je een overzichtje:
De afsluitkosten voor een lening zijn de kosten om de lening af te sluiten. Denk aan de nodige administratie en dergelijke. Het is een vergoeding om een leningrekening te openen bij de entiteit waarbij je besluit te lenen.
Vaak gaat het om een vast bedrag in euro of een percentage van het totale geleende bedrag zijn.
Deze provisie gaat letterlijk over de bereidheid van de bank om jou geld te lenen.
Stel je even in de schoenen van de bank. Je zet geld opzij omdat je je klant wilt helpen.
Maar dat geld staat daar maar te staan. Het levert niets op. Er is immers nog geen contract getekend. En dus kan er ook geen interest worden verdiend, noch kan het geld aan iemand anders gegeven worden.
Om dat dus te compenseren, kan een bank je een provisie aanrekenen. En dat is de bereidstellingsprovisie.
Het kan zomaar gebeuren dat je voor een opdracht een deel van je kredietlijn al hebt gebruikt. Komt er dan plots een grote betaling aan? En je loopt de kans dat die over de limiet heen gaat van je kredietlijn? Dan kan de bank die weigeren.
Maar wat als die betaling nodig is om je project ten einde te brengen? Je kan de bank op de hoogte brengen en daarom een uitzondering vragen.
Gaat de bank akkoord? Dan betaal je een boete. Je gaat immers buiten de grens die je contractueel had afgesproken.
Die boete is de overschrijdingsprovisie.
Als je een meevaller hebt in je omzet en je kasstroom verbetert, ga dan niet gelijk je lening vervroegt afbetalen!
Het lijkt een slimme zet want door vervroegd af te lossen daalt je bedrag dat je nog moet afbetalen. Hoe lager dat bedrag, hoe minder je rente gaat betalen.
Slim toch?
Ja, maar dat is buiten een boeterente gerekend!
De hoogte van de boeterente varieert van kredietverstrekker tot kredietverstrekker. Je kunt hierover het beste contact opnemen met je kredietverstrekker. Over het algemeen bieden zij echter een boetevrije marge van 10-20% van het geleende bedrag, die je elk jaar vervroegd kunt aflossen.
Dit betekent dat je geen boete betaalt over dit bedrag als je besluit het eerder terug te betalen dan in je contract is overeengekomen.
Zoals je kan zien, zijn er veel kosten die je kan verwachten. Het beste gebruik je altijd het JKP als toetssteen. Wil je hierover meer advies? Of iemand die je begeleidt bij het aanvragen van je financiering?
Met je transactiehistorie van het laatste jaar van je bedrijf, doe je een aanvraag bij KOMPAR.
Binnen 24 uur krijg je dan een reactie van +10 kredietverleners en banken. Je kan dan de financiering kiezen die het beste bij je bedrijf past. Zo vinden wij voor jou de meeste passende, of beste zakelijke lening, aan de beste tarieven.
Al ons advies is compleet gratis. Wij zijn er om jou te helpen!
Dit artikel werd geschreven en gepubliceerd op 10/05/2022. Het is daarna bijgewerkt ter volledigheid. Laatste aanpassing op 29/05/2022.