Zakelijke leningen voor starters en startups

Zakelijke leningen voor starters en startups
10/5/2022

Bijna alle bedrijven hebben financiering nodig om te kunnen functioneren. Zoals de meeste mensen weten, hebben bedrijven in een opstartfase doorgaans vaker een financieringsbehoefte dan gevestigde en grotere bedrijven. Een lening krijgen voor een startende onderneming kan moeilijk zijn, maar het is helemaal niet onmogelijk. In dit artikel lichten we toe hoe een starters en startups een zakelijke lening kunnen krijgen op de Nederlandse markt, wat de uitdagingen zijn rondom zakelijke leningen voor startups en hoe Kompar startes en startups kan helpen bij het verkrijgen van financiering.

Vergelijk zakelijke leningen - volledig gratis

Zakelijke leningen tot € 1 miljoen

Zakelijke lening aanvragen

Vergelijk 20+ kredietverstrekkers

Beste voorwaarden, meerdere aanbiedingen

Leningen vergelijken

Leen tot € 1 miljoen

Snel aanvragen, aanbiedingen in 24 uur

Bedrijfslening

Kompar biedt gratis advies

Wij helpen u aan meer aanbiedingen

Snelle bedrijfslening

Kies de beste bedrijfslening

Kies de lening die het best past bij uw bedrijf, ongeacht of de rente, aflossing of iets anders belangrijk voor u is.

Is een starter en een startup hetzelfde?

Nee, een doorsnee startende onderneming runt een bedrijf binnen een branche en met een bedrijfsmodel dat al een tijdje bestaat en waarbij het risico dat het bedrijf zal slagen relatief groot is. Een startend restaurant, een bouwbedrijf of een kapper is bijvoorbeeld geen startup, aangezien zij een bedrijf runnen dat niet zo risicovol is als een startup. Het feit dat het niet met hetzelfde risico gepaard gaat, betekent echter niet dat het gemakkelijk is om een onderneming te starten. Het vereist meestal veel en hard werk om het bedrijf op gang te krijgen, maar tegelijkertijd is er vaak een iets betere toegang tot zakelijke financiering.

Over het algemeen zijn startups ook bedrijven die zich in een vroege bedrijfsfase bevinden (dat wil zeggen dat het bedrijven zijn die nog niet of pas net zijn begonnen). Startups hebben vaak een ​​zeer schaalbaar bedrijfsmodel en hetbelangrijkste doel is om het bedrijf zo snel mogelijk te laten groeien. Dit type bedrijf kent meestal twee kenmerken: (i) het is nog onduidelijk of het bedrijfsmodel ook echt zal werken, wat een risicovolle bedrijfsstart betreft, maar (ii) als het bedrijfsmodel aanslaat, is het potentieel voor sterke groei groot. Hierdoor hebben startups doorgaans wat meer moeite om een zakelijke lening te krijgen.

Startups worden vaak gestart door zeer innovatieve oprichters die denken dat ze een oplossing hebben voor een probleem bij bedrijven of particulieren, of omdat ze een specifieke niche in de markt hebben gevonden waar niemand anders aan heeft gedacht. Ze doen onderzoek en ontwikkelen vervolgens een prototype van een product / dienst die ze vervolgens testen op potentiële gebruikers. Als het product goed wordt ontvangen door gebruikers en het bedrijf een goede groei kan laten zien, wordt het financieringsvraagstuk iets makkelijker en heeft het bedrijf de mogelijkheid om verschillende vormen van zakelijke leningen aan te vragen. Dat is vaak ook nodig, want groei behoeft doorgaans veel kapitaal.

Voor de meeste banken en kredietverstrekkers in Nederland maakt het niet veel uit of u uw bedrijf een startende onderneming of een startup noemt. Beiden bevinden zich meestal in een vroeg stadium van hun bedrijf en dat maakt de boordeling of de banken het uitgeleende geld zal terugkrijgen niet eenvoudig. Om die beoordeling te maken, vereisen de kredietverleners doorgaans dat uw bedrijf geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel (KVK). Er zijn echter ook kredietverleners die deze vereiste niet hebben. Kortom, het verschilt tussen verschillende kredietverleners, daarom is het altijd de moeite waard om een ​​vergelijkingsplatform te gebruiken indien u een aanvraag doet voor een zakelijke lening voor een starter of startup.

Starter en een zakelijke lening

Voor veel starters is het moeilijk om een zakelijke lening te krijgen. De reden kan zijn dat ze nog niet met de verkoop zijn begonnen, of omdat de cashflow nog niet voldoende of stabiel genoeg is om een zakelijke lening terug te betalen. Tegelijkertijd is er in deze fase al wel geld nodig om de verkoop te starten en vervolgens winst te kunnen maken. Wat kan je doen om een zakelijke lening te krijgen voor een startende onderneming? Waar kan je toegang tot externe middelen vinden? Is het mogelijk om bij de bank een zakelijke lening voor startende bedrijven te krijgen? Geven banken zelfs leningen aan startups? Laten we dit onderzoeken.

Startende onderneming - zakelijke leningen en banken

Over het algemeen is het wat moeilijker om als startende onderneming of startum een zakelijke lening te krijgen van de grote banken in Nederland. Ze stellen doorgaans strengere voorwaarden aan het verstrekken van zakelijke leningen aan deze klantengroep. Strenge eisen kunnen er vaak automatisch toe leiden dat de kredietaanvraag van een startende onderneming wordt afgewezen, bijvoorbeeld omdat er nog geen jaarrekening van de onderneming beschikbaar is. Ook wordt er gekeken ook naar iemands vermogen om de lening terug te betalen en hoe de kredietwaardigheid van het bedrijf eruitziet. Juist bij startende ondernemingen is dit vermogen nog onduidelijk of nog niet aanwezig, waardoor het voor starters en startups meestal erg moeilijk om zakelijke leningen te krijgen bij de grote banken in Nederland. Maar de grote banken zijn gelukkig niet de enige optie. Er zijn zogenaamde alternatieve kredietverstrekkers. Misschien kunnen ze voor uw startende onderneming wel werken?

Alternatieve kredietverstrekkers zijn minder restrictief in hun kredietverlening en kunnen leningen aanbieden aan starters en startups. Ze hebben een andere kijk op risico's dan de grote banken en zijn flexibeler in hun risicobeoordelingen van bedrijven. Voor het merendeel van hen is een persoonlijke borgstelling de belangrijkste factor waarmee ze rekening houden bij het beoordelen van aanvragen van starters. Met andere woorden, het is mogelijk om als starter een zakelijke lening te krijgen, mits je over een goede persoonlijke financiële situatie beschikt.

Financiering die door deze kredietverleners wordt aangeboden, kan in de vorm zijn van een zakelijke lening  of een zakelijk krediet. De bedragen zijn meestal iets lager dan wat ze bieden aan meer gevestigde bedrijven. Maar het is meestal voldoende om uw bedrijf te starten, zodat u later wellicht meer financiering kunt aanvragen.

Wat voor soort lening is het beste voor starters en startups in Nederland?

Zoals eerder vermeld, zijn de grootbanken meer gefocust op gevestigde bedrijven met een stabiele cashflow en een financiële historie. De nichebanken en alternatieve kredietverstrekkers zijn daarentegen goede alternatieven voor starters en startups. De vraag is, waar vind je ze?

Je kunt ze natuurlijk opzoeken en lezen hoe hun beoordelingsproces en aanbiedingen eruit zien en op welke wijze ze van elkaar verschillen. Het zal waarschijnlijk nog even duren, want er zijn meer kredietverleners die zich richten op starters en startups dan de meeste mensen weten. Helaas is tijd meestal iets dat startende ondernemers niet in overvloed hebben, omdat ze juist hard en veel moeten werken om het bedrijf op gang te krijgen. Dus hoe krijg je op een effectieve manier een overzicht van mogelijke zakelijke leningen voor starters? Wij denken dat u het beste een aanvraag kunt doen op een financieringsplatform. Via een platform krijgt u toegang tot diverse concrete aanbiedingen van alle kredietverstrekkers op de markt die zich onder anderen richten op startende bedrijven en startups.

Zakelijke leningen voor starters en startups via KOMPAR

Zoals eerder vermeld, is het een goed werkende oplossing voor starters en startups die financiering zoeken, om de zakelijke lening aan te vragen een financieringsplatform. Kompar is zo'n financieringsplatform en helpt starters om snel een aanvraag in te dienen bij veel verschillende kredietverstrekkers tegelijk - zowel grootbanken als alternatieve kredietverstrekkers die minder bekend zijn op de Nederlandse markt. Vervolgens presenteren wij hun aanbiedingen op een duidelijke manier, zodat u deze aanbiedingen eenvoudig kunt vergelijken en de optie kunt kiezen die het beste bij uw bedrijf past. U kunt de zakelijke leningen filteren en vergelijken op omvang, rente, aflossing en andere voorwaarden. De service en de vergelijking zijn volledig gratis.

Om een ​​vergelijking te maken, vult u een korte aanvraag in op de website van Kompar. Het kost umaar een paar minuten en binnen 24 uur heb je antwoorden van +20 verschillende geldverstrekkers. De kans wordt groter dat u een lening krijgt terwijl u tijd bespaart ten opzichte van het apart indienen van uw aanvraag bij alle partijen. Mocht u vragen hebben over zakelijke leningen, dan zijn onze adviseurs altijd bereikbaar om u telefonisch te woord te staan - ook een dienst die geheel gratis is.

Zakelijke lening starter
138an Group AB ©2022