Bereken de kosten: lineaire lening vs annuïteitenlening

Gebruik de gratis tool om eenvoudig de totale rentekosten van rechte en annuïtaire leningen te berekenen en te vergelijken!

Bereken de kosten: lineaire lening vs annuïteitenlening

Kredietverleners van zowel particuliere leningen als zakelijke leningen bieden leningen aan met verschillende soorten aflosschema's. Bijvoorbeeld de lineaire lening, de annuïteitenlening, de aflossingsvrije lening (ook wel bulletlening genoemd) of combinaties van deze leningen. De meest voorkomende leningen zijn de lineaire lening en de annuïteitenlening.

Omdat de aflosschema's van de lineaire lening en annuïtaire lening verschillen, is het niet eenvoudig om de werkelijke rentekosten van deze leningen te vergelijken. Gebruik onderstaande gratis tool om eenvoudig de totale rentekosten van de lineaire lening en de annuïteitenlening te berekenen en vergelijken!

Lening (hoofdsom)
EUR
Looptijd in maanden
Rentepercentage
(Vul het rentepercentage en de berekenperiode van de rente in)
Annuïtaire lening
Terugbetaling annuïtaire lening
0 EUR
Aflossing annuïtaire lening
0 EUR
Rente annuitaïre lening
0 EUR
Lineaire lening
Terugbetaling lineaire lening
0 EUR
Aflossing lineaire lening
0 EUR
Rente lineaire lening
0 EUR

Wat is een lineaire lening?

Bij een lineaire lening bestaan de totale maandlasten aflossing en rente:
- Bij een lineaire lening is de aflossing over de gehele looptijd gelijk. Leen je bijvoorbeeld € 3.600 met een looptijd van 3 jaar (36 maanden), dan is de maandelijkse aflossing € 100 over de gehele looptijd.
-  De rente betaal je doorgaans over de resterende schuld. Die neemt steeds verder af, dus het bedrag dat je aan rente betaalt neemt ook af.

Omdat gedurende de looptijd de maandelijkse aflossing gelijk blijft en de rentekosten dalen, zijn de totale maandelijkse lasten in het begin het hoogst en dalen deze gedurende de looptijd.

Wat is een annuïteitenlening?

Bij een annuïteitenlening betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente aan de kredietverlener. Dit bedrag noem je ook wel annuïteit en blijft gelijk gedurende de hele looptijd van de lening. Zoals blijkt uit onderstaande grafiek betaal je aan het begin van de looptijd relatief veel rente (omdat de resterende uitstaande lening groter is, waar je meer rente over betaalt) en aan het einde van de looptijd relatief veel aflossing.

In onderstaande grafiek is het verschil tussen de lineaire lening en annuïteitenlening schematisch weergegeven.

Lineaire lening annuiteitenlening

Lineaire lening vs annuïteitenlening

Eem lineaire lening heeft de volgende voordelen:
- Over de gehele looptijd is de lineaire lening goedkoper.
- Er ontstaat geleidelijk een verlichting van de maandelijkse lasten, waardoor er ruimte ontstaat in de kasstromen voor andere initiatieven.

Een annuïteitenlening heeft de volgende voordelen:
- Aan het begin van de looptijd is de maandelijkse verplichting over een annuïteitenlening lager dan de maandelijkse verplichting op een lineaire lening.
- De maandelijkse verplichting is over de gehele looptijd van de zakelijke annuïteitenlening gelijk, hierdoor weet u precies met welke uitgaande betaling u rekening moet houden in uw begroting.

Welke leningvorm is beter?

Of een lineaire lening of een annuïteitenlening beter is hangt af van uw situatie of de situatie van uw bedrijf. Heeft uw onderneming behoefte aan een vast maandbedrag over de gehele looptijd van de zakelijke lening? Heeft uw onderneming behoefte in de beginperiode van de lening behoefte aan een lagere maandelijks verplichting? Of wenst u sneller af te lossen zodat u zo min mogelijk rente betaalt? Een lening moet passen bij uw (financiële) situatie of de (financiële) situatie van uw bedrijf.

Zakelijke lening aanvragen

Heeft uw bedrijf een kredietbehoefte en wilt u de mogelijkheden voor het aantrekken van een zakelijke lening onderzoeken? Vraag een zakelijke lening aan via KOMPAR!  Wij werken samen met meer dan 20 verschillende kredietverstrekkers, waardoor uw kansen op het vinden van een zakelijke lening die past bij uw bedrijfssituatie aanzienlijk vergroot, de aanbiedingen betreffen zowel annuïteitenleningen als lineaire zakelijke leningen. Ongeacht het type lening dat u krijgt aangeboden - annuïtair of lineair - bieden wij een gratis service die het mogelijk maakt om alle verschillende aanbiedingen en de totale kosten van zakelijke leningen met elkaar te vergelijken.

Heeft u vragen over lineaire leningen of annuïteitenleningen voor uw onderneming? Onze adviseurs helpen u graag verder en beantwoorden al uw vragen. Omdat KOMPAR niet aan een specifieke kredietverstrekker is gekoppeld, bieden wij onafhankelijk advies en begeleiding met een focus op de unieke situatie van uw bedrijf.

Hoe kunnen we je helpen?