Bereken de btw

Gebruik onderstaande tool om eenvoudig te berekenen wat de btw zal zijn. Kies het btw-tarief dat van toepassing is, voer de prijs exclusief btw in en je ziet de prijs inclusief btw.

Bereken de btw

Met onderstaande tool bereken je eenvoudig wat de btw op uw producten of diensten moet zijn. Kies of u van exclusief btw naar inclusief btw wilt berekenen of vice versa, welk btw-tarief van toepassing is en vul de prijs inclusief of exclusief btw in en je ziet de prijs exclusief en inclusief btw in de tool.

Berekenmethode
Btw tarief
Prijs
Vul hier de prijs exclusief of inclusief btw in
Prijs exclusief btw
0 EUR
Btw
0 EUR
Prijs inclusief btw
0 EUR

Welk btw-tarief is op mij van toepassing?

In de overgrote meerderheid van de gevallen is 21% btw van toepassing op goederen en diensten, daarom is deze keuze het gemakkelijkst bij het berekenen van de btw. Er zijn echter uitzonderingen waarbij de btw in plaats daarvan 9% en in sommige gevallen zelfs btw-vrij.

9 procent btw is van toepassing op diverse goederen en diensten:

  • Goederen: goederen als etenswaren (geldt niet alcoholische dranken), restaurantbezoeken (geldt niet voor alcoholische dranken), agrarische goederen, geneesmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek en boeken.
  • Diensten: diensten als reparaties van fietsen, schoenen, lederwaren en kleding, werkzaamheden aan woningen, aanbieden van kampeergelegenheden en logies, verlenen van culturelen en recreatieve evenementen, het geven van sportbeoefening en baden (o.a. zwembaden en sauna's), personenvervoer, leveren/uitlenen van e-boekene en toegang tot nieuwssites.

Om meer te lezen over welke uitzonderingen er zijn op 21 % btw, kun je meer informatie lezen bij de belastingdienst

Hoe de btw berekenen?

Als u op een eenvoudige manier de btw wilt leren om berekenen, kan de volgende benadering nuttig zijn.

Bereken van exclusief btw naar inclusief btw

Als u een prijs ziet die exclusief btw is, moet u het btw bedrag toevoegen om het uiteindelijke bedrag te krijgen dat u daadwerkelijk moet betalen.

  1. Zorg ervoor dat de prijs exclusief btw is (in ons voorbeeld is de prijs € 100 exclusief btw)
  2. Bereken wat 21% van de prijs exclusief btw is om de btw te berekenen (21% van € 100 is € 21, dit is de btw)
  3. Tel de prijs exclusief btw en uw antwoord uit stap 2 bij elkaar op (€ 100 exclusief btw + € 21 btw = € 121 inclusief btw).

Bereken van inclusief btw naar exclusief btw

Als u een prijs ziet die inclusief btw is, dan betreft dit de prijs die u daadwerkelijk zult betalen. Als u daarentegen een bedrijf runt, bestaat de mogelijkheid dat u de btw kunt verrekenen of de btw kunt terugkrijgen van de belastingdienst.

  1. Bekijk of de prijs inclusief btw is (in ons voorbeeld is de prijs € 100 inclusief btw)
  2. Deel de prijs door 1,21 om de prijs exclusief btw te krijgen (€ 100 gedeeld door 1,21 is € 82,64, dit is de prijs exclusief btw)
  3. Het verschil tussen de prijs inclusief btw en exclusief btw is de btw (€ 100 inclusief btw - € 82,64 inclusief btw = € 17,36 btw)

Wat als het btw tarief 9% bedraagt?

In het geval het btw tarief 9% bedraagt dan vervangt u bij het eerste voorbeeld 21% door 9% en bij het tweede voorbeeld vervangt u de 1,21 door 1,09.

Hoe kunnen we je helpen?