Welke eisen stellen kredietverstrekkers voor een zakelijke lening?

Eisen voor een zakelijke lening
10/5/2022

Wij zijn er allemaal van bewust dat wij momenteel een moeilijke en stressvolle situatie doormaken als gevolg van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). Veel industrieën en kleine en middelgrote ondernemingen hebben het moeilijker. Aangezien de ondernemingen van onze cliënten onze eerste prioriteit zijn, willen wij u graag helpen door kort maar zeer concreet advies te geven over de eisen die onze kredietnemers voor zakelijke leningen stellen.

Vergelijk zakelijke leningen - volledig gratis

Zakelijke leningen tot € 1 miljoen

Zakelijke lening aanvragen

Vergelijk 20+ kredietverstrekkers

Beste voorwaarden, meerdere aanbiedingen

Leningen vergelijken

Leen tot € 1 miljoen

Snel aanvragen, aanbiedingen in 24 uur

Bedrijfslening

Kompar biedt gratis advies

Wij helpen u aan meer aanbiedingen

Snelle bedrijfslening

Kies de beste bedrijfslening

Kies de lening die het best past bij uw bedrijf, ongeacht of de rente, aflossing of iets anders belangrijk voor u is.

Banken en kredietverstrekkers

De kredietverstrekkers - maar ook banken en financieringsmaatschappijen -waarmee wij samenwerken stellen een aantal eisen aan bedrijven die een zakelijke lening aanvragen. Een goede voorbereiding en kennis van de vereisten verhogen de kansen van je onderneming om een zakelijke lening tegen de best mogelijke voorwaarden te krijgen. Goed voorbereid zijn zal je ook veel tijd en geld besparen, en je een beter idee geven van je kansen. Elk bedrijf heeft immers zijn eigen financiële geschiedenis, omstandigheden en plannen voor ontwikkeling en groeistrategieën. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen en tips over hoe je jouw kansen op het krijgen van een bedrijfslening kunt vergroten.

Hieronder doorlopen we enkele basis vereisten die van belang zijn voor de meeste ondernemingen, en waarmee zelfstandigen rekening moeten houden alvorens een zakelijke lening aan te vragen.

Transactiehistorie

De klassieke bank beoordeelt een financiering nog middels jaarrapporten en cijfers opgemaakt door de accountant. Naast dat dit geld kost, duurt het proces ook nog eens heel erg lang. Alternatieve financiers beoordelen uw aanvraag op basis van uw transactiehistorie. Die kan je zelf direct en gratis downloaden bij je bank, dit scheelt dus kosten en tijd!

De alternatieve financiers beoordelen vervolgens je aanvraag op basis van deze informatie. Heb je recent omzetgroei laten zien? Dan is dit direct zichtbaar voor de financier, dus de kansen op een lening groeien. Wij adviseren dus om altijd je transactiehistorie bij te voegen bij een financieringsaanvraag, zowel in PDF als in MT940 (dit zijn bestandstypen die jebeide via internetbankieren kan downloaden). Meer weten of op zoek naar een downloadinstructie bij jouw bank? Kijk dan hier!

Balans en winst- en verliesrekening

Is het bijvoegen van een jaarrekening dan volledig onbelangrijk? Nee, het bijvoegen van een actuele jaarrekening bij jouw leningaanvraag is voor sommige financiers nog steeds belangrijk en verhoogt jouw kansen op een nauwkeuriger aanbod van onze kredietverstrekkers.  Het kan ook raadzaam om tussentijdse cijfers en een prognose van de toekomstige prestaties van de onderneming te hebben om aan de kredietverstrekkers voor te leggen, een realistische begroting is van essentieel belang.

Reden voor de lening en bedrijfsplan

Leg in detail uit waarom je geld moet lenen voor je bedrijf. Om je kansen op het verkrijgen van een bedrijfslening te vergroten, moet je in detail beschrijven hoe het geld zal worden gebruikt.

Bestaat uw onderneming korter dan 1 jaar? Dan kan het handig zijn om een ondernemingsplan op te sturen. Hoewel niet altijd vereist is door kredietverstrekkers van KOMPAR, willen sommige kredietverstrekkers en banken ook een ondernemingsplan zien. In een ondernemingsplan kan bijvoorbeeld naar voren komen wat je bedrijf uniek maakt, wat maakt je bedrijf anders dan jouw concurrenten? Meer tips over ondernemingsplannen zijn hier te vinden.

Het gevraagde leenbedrag

Pas het bedrag van de lening in je aanvraag aan op basis van de omzet van je onderneming. Een ruime vuistregel is dat je evenveel kunt lenen als uw maandelijkse omzet. Dit kan natuurlijk verschillen, en kredietverstrekkers zijn zich daarvan bewust. Indien een onderneming sterke en solide resultaten kan voorleggen, kan zij een groter bedrag lenen; indien zij zwakkere resultaten boekt, zal het bedrag kleiner zijn.

Zakelijke leningen met persoonlijke garantie/borgstelling

Een belangrijk aspect om in gedachten te houdenis dat de meerderheid van onze kredietverstrekkers ten minste één borgsteller verlangen. De borgsteller van een zakelijke lening (een natuurlijke of rechtspersoon) verbindt zich ertoe de kosten te dekken ingeval de kredietnemer (onderneming) niet in staat is zijn financiële verantwoordelijkheden na te komen. Dit betekent dat de borgsteller persoonlijk ansprakelijk is indien de onderneming die de lening heeft aangegaan, in gebreke blijft met de terugbetaling.  In veel gevallen zal u zelf borg staan voor de onderneming. Heeft u een geregistreerd partner of bent u getrouwd? Wat belangrijk is om te beseffen dat in dit geval uw partner ook de borgakte moet ondertekenen, zelfs als u onder (huwelijkse) voorwaarden bent geregistreerd of getrouwd.

Zakelijke leningen met verschillende soorten onderpand

Het kan ook de moeite waard zijn om na te gaan welk soort onderpand je in jouw bedrijf hebt dat je aan de kredietgever als zekerheid voor de lening kunt bieden. Vooral bij aanvragen voor grotere bedragen is dit belangrijk. Dit kunnen bijvoorbeeld de activa of eigendommen van je bedrijf zijn, zoals debiteuren. Bij KOMPAR werken we met veel kredietverstrekkers die rekening houden met verschillende vormen van onderpand, zoals debiteuren. Het kan interessant zijn om deze als zekerheid aan te bieden, omdat dit het financieringsbedrag kan verhogen of de rente van de lening kan verlagen.

Wij hopen dat het bovenstaande advies over de eisen van kredietverstrekkers nuttig zal zijn wanneer je onderneming plannen maakt en zich voorbereidt op het aanvragen van een zakelijke lening. Kijk ook eens naar de overige artikelen op onze blogs over ondernemen en zakelijke leningen. Daarnaast kan je altijd contact opnemen met onze adviseurs bij KOMPAR voor antwoorden of om je vragen en zorgen over zakelijke leningen of de financiële situatie van je bedrijf te bespreken.

Nu een zakelijke lening aanvragen? Dat kan via KOMPAR, via één aanvraag van 2 minuten benader je automatisch meer dan 10 kredietverleners in Nederland, deze service is helemaal gratis en vrijblijvend.

Eisen voor een zakelijke lening
138an Group AB ©2022