Kosten van een zakelijke lening

kosten van een zakelijke lening
10/5/2022

Als zelfstandige weet u waarschijnlijk wat de belangrijkste kosten van uw bedrijf zijn (of dat zou u moeten weten). Volledige controle over de kosten maakt het een stuk eenvoudiger wanneer de financiële toestand van het bedrijf moet worden verbeterd en wanneer er stappen moeten worden genomen om winstgevendheid te bereiken. Om winstgevendheid te bereiken, is het heel gebruikelijk om een zakelijke lening af te sluiten om uw groei te financieren.

Vergelijk zakelijke leningen - volledig gratis

Zakelijke leningen tot € 1 miljoen

Zakelijke lening aanvragen

Vergelijk 20+ kredietverstrekkers

Beste voorwaarden, meerdere aanbiedingen

Leningen vergelijken

Leen tot € 1 miljoen

Snel aanvragen, aanbiedingen in 24 uur

Bedrijfslening

Kompar biedt gratis advies

Wij helpen u aan meer aanbiedingen

Snelle bedrijfslening

Kies de beste bedrijfslening

Kies de lening die het best past bij uw bedrijf, ongeacht of de rente, aflossing of iets anders belangrijk voor u is.

Middels een bedrijfslening kunt u de nodige investeringen doen of toegang krijgen tot de liquiditeit die nodig is. Wel is het belangrijk om bij te houden wat de kosten zijn voor zo'n zakelijke lening. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Wat bepaalt de financieringskosten van een zakelijke lening?

Rente / vaste vergoeding

Dit is momenteel de belangrijkste kostenpost voor alle zakelijke leningen op de Nederlandse markt. De kosten worden meestal rente genoemd, maar sommige kredietverleners zijn begonnen de kosten een "vaste vergoeding" te noemen, wat eigenlijk hetzelfde is. De belangrijkste factoren die van invloed zijn op de rentelasten van uw bedrijf zijn het door u verstrekte onderpand en de kredietwaardigheid van uw bedrijf.

 • Onderpand of zekerheden - Er zijn een aantal kredietverstrekkers die bedrijfsleningen aanbieden zonder onderpand, maar met persoonlijke garantie. De kosten van dit type zakelijke leningen zijn meestal hoger, omdat er geen onderpand is in de vorm van een vast activum zoals een gebouw of machine. Als uw bedrijf daarentegen zekerheden heeft in de vorm van activa (gebouwen, terreinen, machines, facturen, enz.), kunnen de rentekosten aanzienlijk dalen.
 • De kredietwaardigheid van het bedrijf - de kredietwaardigheid geeft aan hoe waarschijnlijk het is dat banken en kredietverstrekkers denken dat uw bedrijf de zakelijke lening zal terugbetalen. Hoe hoger de kredietwaardigheid, hoe beter de rente.

Vergoedingen

Afhankelijk van het type zakelijke lening of kredietlimiet dat u heeft, kunnen de kosten er anders uitzien. Er zijn bepaalde type vergoedingen die vaker voorkomen voor elke vorm van financiering. Hieronder staan er een paar:

Vergoedingen voor een zakelijke lening:

 • Afsluitprovisie
 • Factureringskosten

Vergoedingen bij een kredietlijn

 • Vergoeding voor getrokken financiering (rente)
 • Afsluitprovisie
 • Bereidstellingsprovisie (over het niet getrokken gedeelte van de limiet)
 • Servicekosten
 • Overschrijdingsprovisie

Vergoedingen bij een creditcard

 • Vergoeding voor overschrijding kredietbedrag
 • Buitenlandse transactiekosten
 • Maandelijkse kaartkosten

Vergoedingen bij factoring/debiteurenbevoorschotting:

 • Factoringkosten per factuur
 • Servicekosten
 • Factureringskosten

Als u niet veel kostbare tijd wilt besteden aan het controleren van alle kosten en deze met elkaar te vergelijken, raden we u aan KOMPAR te gebruiken. Door in minder dan een minuut een aanvraag voor een zakelijke lening in te dienen, ontvangt u offertes met alle tarieven duidelijk met elkaar vergeleken. Dan is het aan jou om de allerbeste aanbiedingen voor een zakelijke lening te kiezen uit aanbiedingen die zijn aangepast aan de behoeften en voorwaarden van je bedrijf.

Kosten van een zakelijke lening
138an Group AB ©2022